Куфар за края на света

Животът

17-12-2012, 16:05

Снимка:

National Geographic

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Животът след края на света

Остават 4 дни до края. Готови ли сте?

До края на света остават 4 дни или поне така предсказва календарът на маите. Дали светът ще свърши или не, ще разберем съвсем скоро, но ако все пак свършекът се окаже факт, остава въпросителната колко от нас са готови за оцеляване след Армагедонa?

Тази седмица National Geographic Channel пусна образователна поредица с името "Куфар за края на света", в която съвсем нагледно показва как да се подготвим за евентуален апокалипсис. Начините варират от построяване на бомбоубежище до създаване на подвижен дом във военен камион. Предаването разглежда живота на обикновени американци, които се готвят за края на света. Уникални в своите схващания, мотиви и стратегия, те са готови на какви ли не крайности, за да са подготвени за края на света. Оценка на експерти пък показва какви са шансовете за оцеляване в случай, че най-големите страхове на хората станат реалност.

Проблемът в дадените примери обаче е, че оцеляващите са започнали подготовката не в последния момент, а преди години. Брус Бийч например е посветил 30 години от живота си в построяването на подземно убежище с площ около 930 кв.м, в което да подслони оцелелите от Армагедона и да продължи човешкия род. Той го е нарекъл Втори Ноев ковчег. 

Какво обаче да правят тези, които са решили, че ще оцеляват едва няколко дни преди края? Тук се намесва реалният куфар за края на света. Приемаме, че след 21 декември светът вече не е такъв какъвто го познаваме - сринати са връзките за комуникация, банковата и паричната системи не играят, липсва гориво за колите, няма ток, инфраструктурата е разрушена, върлуват епидемии, водоизточниците са замърсени.

Причините да се стигне до всичко това не са важни. Важно е да имаме куфар. Първият елемент в него е противогаз, защото не знаем какво се носи из въздуха. Не по-малко важен е фенерът с купени предварително достатъчно количество батерии. Пачка кибрит, свещи и топли дрехи са другите основни елементи за оцеляване. Ако разполагате с някакво оръжие, задължително го вземете, ако нямате и кухненски нож ще свърши работа. Не забравяйте да вземете и брадва. Въже, лекарства, сапун и спирт също са от първа необходимост. Намерете място и за спален чувал и гумени ботуши. 

Следва най-важното - солидно количество хранителни консерви и вода. Без тях каквото и друго да вземете, няма да оцелеете. Ако имате място в багажа, можете да вземете и различни настолни игри като "Не се сърди човече" и "Монополи", с които да разсейвате мислите си, докато навън светът изчезва. 

Оцеляването освен куфар изисква и предварително набелязване на защитено и добре изолирано от външния свят укритие. Дойде ли края на света не се втурвайте да вземате ценности и пари, те едва ли ще свършат работа. Грабвайте само куфара и хуквайте към укритието. Останалото зависи от късмета ви.