Сесия 14: Съветниците помълчаха в памет на Калата

Кметът дари брайлови машини за училището за слепи, Дядо Коледа подари цветя на съветниците

С минута мълчание в памет на великия български актьор Георги Калоянчев започана XIV-то пленарно заседание на Общинския съвет на Варна. След началото на сесията кметът Кирил Йорданов обяви, че община Варна дарява 5 броя браилови машини на училището за деца с нарушено зрение "Проф. Д-рИван Шишманов".

Стойността на машините е близо 3000 лв. Общината дарява и 5 компютърни конфигурации на стойност 4 458 лв. за обучение на хора с нарушено зрение в компютърния център на сдружение "Прозорец към Света". 

Веднага след него се появи варненският зевзек Росен Марков, влязъл в ролята на Дядо Коледа. С два коша с цветя, вместо подаръци той обиколи всички съветници и им дари китки. 

10:20 В питания и отговори на питания към кмета "червената" съветничка Лидия Петкова постави въпроса за преструктурирането на Тубдиснапсера и заплатите на медиците там. Кметът пък отговори, че до края на днешния работен ден местната власт ще умува от къде да намери 212 хиляди лева за заплтите на персонала. "Преструктурирането пък е въпрос на дебат и се надявам заедно да решим този проблем", допълни Йорданов. 

10:48 Актуализация на бюджета не беше приета при първото гласуване. С 22 гласа "за" , 5 "против " и 0 "въздържали се" актуализацията беше отхвърлена. Последва оспорване на гласуването и обяснения, че имало технически проблем в системата за електронно гласуване. Повторното гласуване осигури 28 гласа "за" и актуализацията беше приета. Актуализираният бюджет е в размер 191,6 млн. лв. 

11:20 Вече 40 минути съветниците спорят дали да се осигурят 11 200 лв. за увеличение на заплатите с 200 лв. на медиците от кръвния център. Градските депутати са единодушни, че парите не са много и трябва да се помогне на кръвния център в името на варненци, но изникнаха принципни въпроси. Пръв се възпротиви Ивайло Бояджиев от "Промяна за Варна", който обяви, че няма нищо против да се отпуснат пари, но това е работа на държавата, а не на общината. Съветниците от БСП обявиха, че ще подкрепят предложението, но реплика на председателя на ОбС Николай Апостолов ядоса Борислав Гуцанов. Той отвори дума за свършеното и несвършеното от управлението на ГЕРБ за здравната система в страната. "Сега ще им ададем пари, но догодина каво ще правим, щом държавата отказва да се погрижи", викна той. В отговор Апостоловиронично  обяви, че очаквал точно такова отношение от Гуцанов. Намеси се и "червеният" Николай Джагаров, който направи забележка на председателя, че отправя квалификации към съветници. В крайна сметка парите за хематолозите бяха отпуснати с 38 "за", 1 "въздържал се" в лицето на Бояджиев и 0 "против". Така медиците от кръвния център ще получат по 100 лв. отгоре на заплатите си за ноември и декември. 

11:50 План-сметка "Чистота" също предизвика дебат. Таня Парушева от "Нашия град" предложи да бъдат намалени финансовите средства в размер на 325 хил. лв., които са предивидени за завода за боклук, заради инфлация от 4,1%. "Нашата група ще подкрепи инфлационен индекс, но след като стане официален, което ще стане в края на януари", посочи Парушева. "Става дума за 325 хил. лв., които заслужават дебат. Преди малко за парите за хематологията, които бяха много по-малко също видяхте какъв дебат стана", коментира тя. Искането на Парушева е за завода за боклук вместо 8,2 млн. лв. да са предивдени 7,9 млн. лв. в план-сметка "Чистота" за 2013 г. и едва след като излезе официлания инфлационен индекс да се одобрят и останалите 325-те хиляди лева. Предложението й не се прие. 

Оригиналното предложение включващо 325 -те хил. лв. обаче също не се прие тъй като само 24 съветника гласуваха "за". Янко Станев оспори гласуването с мотива, че имало токов удар, което е развалило галсуването. После уточни, че оспорва, защото няма време за ремонт на план-сметка "Чистота" и никой нямало право да изива ръцете на Общинския съвет. Борислав Гуцанов пък попита има ли право да се оспорва електронно гласуване, след като то е поименно. 

Включи се отново Таня Парушева, която само за минути смени позицията на 180 градуса и този път обяви, че ще подкрепи първоначалната план-сметка. Групата на "червените" съветници пък напуснаха залата, обявявайки, че няма да участват в подобен фарс и в "токови удари". При повторното гласуване предложението беше прието с точно необходимите 26 гласа. Така спорните 325 хил. лв. все пак отиват в завода за боклук. 

 

Още от XIV-то заседание на Общинския съвет 

Заплати в Тубдиспансера - догодина

Честито! Скочиха данъците в "Аспарухово"

2 милиона гълта общинската полиция на кмета