Обитаема планета кръжи на 12 светлинни години от Земята

Подробности за откритието ще бъдат публикувани в списание Astronomy & Astrophysics

Нова обитаема планета, която е на една ръка разстояние от нашата слънчева система откиха астрономи, съобщава dailymail.co.uk. Планетата, която е пригодна за живот, обикаля в орбитата на звезда, идентична на Слънцето. Звездата е видима с просто око от Земята и е само на 12 светлинни години от нас. Откритието на учените е многообещаващо и тепърва ще предизвиква сериозни дискусии.

Новооткритата планета е една от петте, които обикалят около Тау Цети, звезда -близнак на Слънцето. Планетите около Тау Цети са от два до шест пъти по-големи от Земята. Една от тях, която е пет пъти по-голяма от нашата е в обитаемата зона на звездата. Позната като Goldilocks zone, това е орбитална зона, в която температурите не са нито прекалено високи, ни много ниски, за да има вода в течно състояние, а оттам да просъществува и живот.

Откривателите са от Австралия, Великобритания, Чили и САЩ. Те са използвали специална високочувствителна техника, комбинираща данните от над 6000 космически изследвания на три различни телескопа, както и метода на радиалната скорост. Той търси "потреперване" в движението на звездата, причинено от гравитационното притегляне на планетата. Тау Цети може да се намира в съзвездието Кит. Подробности за откритието ще бъдат публикувани в списание Astronomy & Astrophysics.