Студът в Европа взе близо 200 жертви за няколко дни

Свят

21-12-2012, 16:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-тежко остава положението в Русия, Украйна и Полша

Близо 200 души са загинали в Източна Европа заради ужасния студ и сняг. Мразовитите температури в Русия ще се запазят до понеделник, докато в другите източноевропейски държави живакът започва да се връща към нормалните си стойности.

В Русия, където от една седмица температурите се задържат под минус 20 градуса по Целзий в Москва и под минус 50 градуса по Целзий в някои области на Сибир, двама души починаха в последните 24 часа, съобщи медицински източник, цитиран от РИА "Новости". Така броят на починалите от измръзване достигна 56 души от 14 декември. Общо 371 души са били приети в болница.

В Украйна 83 души починаха от студа, от които 57 на улицата, съобщи съветникът в министерството на здравеопазването Владимир Юрченко.

В страната, която от няколко седмици е в плен за обилен снеговалеж, живакът падна до минус 15 градуса по Целзий тази нощ, обичайна температура в този период от годината. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че 93 селища, главно на Кримския полуостров, остават без ток.

В Полша полицията съобщи днес, че 49 души са починали от студа от 1 декември насам. Студеното време в страната отне живота на 19 души през декември 2011 г. и на 134 души година преди това.

В Латвия, където живакът падна до минус 14 градуса по Целзий тази сутрин, пътищата са изключително хлъзгави. За да избегнат инциденти и задръствания в столицата Рига, властите въведоха безплатен градски транспорт, за да насърчат автомобилистите да не използват колите си.

В страната най-малко шестима души починаха заради студа в последните седмици, съобщиха полицията и медицински източници. Необичайните ледени температури се очаква да се задържат до понеделник заради продължаващия антициклон, съобщи Руският метеорологичен център.