Как изпраща 2012 година Морската градина на Варна?

Мисия Варна

24-12-2012, 15:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обзор на "Варна диша"

Иначе бедният откъм обществени събития живот във Варна през 2012 г. беше ярко белязан от серия протести в защита на Морската градина на Варна. Обзор на недоволството и резултатът от него активистите публикуваха на страницата си. 

На 28.03.2012 г. Варненският Общински съвет гласува „Специфични правила и нормативи“ за т. нар. „Историческо ядро“ на Морската градина. В приетия текст Морската градина се отъждествява само с „историческото ядро“, а останалата територия не се третира като парк. Тази част обаче е 62% от градината. Оказва се, че в общия устройствен план, който предстои да бъде гласуван, голяма площ от тази територия е предвидена за жилищно строителство и сгради с обществени функции. Пак такива, между другото, се водят и останалите сгради в тази част на парка, независимо, че надписи на пощенските кутии и простряно пране на балконите свидетелстват, че това де факто са жилищни сгради.

Първоаприлски, но съвсем не на шега и въпреки дъжда, повече от 200 варненци излязоха на протест срещу превръщането на Морската градина в жилищен квартал и с жива верига очертаха новите граници на парка. Започна събирането на подписи. Три дни по–късно са събрани над 5000 подписа и още толкова в електронна петиция, които бяха внесени в Областна управа, за да се преразгледат СПН. Данчо Симеонов, тогавашният областен управител, не върна СПН за преразглеждане от ОС, което доведе и до първия масов протест на 11-ти април.

В 18.30 ч. на 11.04.2012 г. пред сградата на Община Варна се събраха близо 1500 души, за да се противопоставят на строителството и се отправят към входа на Морската градина. Организаторите на протестите създадоха сдружение „Варна диша“ като организация, чиято първа цел е да спаси Морската градина, а след това да допринесе и за устойчиво развитие и подобряване на условията на живот в градската среда.

На 05.05.2012 г. бе проведена информационна кампания на ГС „Варна диша“ с цел да запознае хората с това какво се случва с Морската градина на Варна. Следва второ протестно шествие на 9.05.2012 т. от входа на Морската градина до Пантеона с над 800 души. До края на месец май бяха разпратени писма до редица институции в страната и извън нея, включително до посланиците на Франция, Япония, Германия, Австрия.

През юни сдружение „Варна диша“ внесе предложения за ограничаване на достъпа на автомобили в Приморския парк, като изготви транспортна схема. На практика тази схема регламентира пълното извеждане на МПС от парка с изключение на тесен интервал за достъп и то само на автомобили за зареждане. По-късно тя бе приета частично от Транспортната комисия към Община Варна, но никога не влезе в сила. За сметка на това през август Кирил Йорданов ще издаде заповед, с която символично ще спира автомобилния трафик в парка. Проведени са редица срещи с представители на различни партии с цел да подкрепят забраната за строителство на територията на целия парк, както и забраната за достъп на автомобили в същия.

На 26.06 и 28.06 ГС „Варна диша“ проведе пресконференции, съответно във Варна и София, по време на които бяха разгледани промените в проектите за ОУП на гр. Варна, тяхното значение и цели. Дни по–късно, на организирана в последния момент среща на общинските съветници, стана ясно, че параметрите за строителство в посочените за застрояване терени в Морската градина, са увеличени двойно. Това предизвика силно негодувание сред варненската общественост.

Денят е 03.07.2012 г., часът – 18.30. Над 1500 души застават пред сградата на Община Варна и блокират движението на възлово кръстовище, скандирайки „Искаме си парка!“. Първоначално полицията се държи агресивно и се опитва силово да освободи кръстовището. Но впоследствие рязко променя поведението си – голяма част от протестиращите са майки, много от които са излезли с детски колички.

На 04.07.2012 г. Общинският съвет на Варна прие ОУП на гр. Варна със забележка, че територията от вълнолома до Евксиноград е отредена за парк. Това е и първата победа за гражданското общество във Варна. Въпреки частичната победа, варненци продължиха да протестират няколко последователни дни, заради съдбата на крайбрежната алея, която освен частна собственост остана и зона с високи параметри на застрояване, включително и жилищно.

Гражданска блокада за автомобили на петте входа на Морската градина бе проведена на 28.07.2012 г. Последва изявление на Кирил Йорданов и Цветан Цветанов, в което бе оповестено, че ще бъде въведен ограничителен режим на автомобилите на територията на парка. На 03.08.2012 г. направихме „Хепънинг – информационна кампания“, за да напомним какво се е случило и какво още трябва да се случи. Последва заповед на Кирил Йорданов, която показно, но безрезултатно, уж контролира достъпа на МПС в парка. Колите изчезнаха от историческото ядро и леко намаляха в останалата част на градината, но продължаваха да влизат и да паркират върху тревните площи.

Възмутени от липсата на воля и адекватност от страна на кметската администрация на 15.08.2012 г. протестирахме отново, този път срещу лошото управление на кмета на града.

На 25.08.12 направихме първото живо знаме – над 200 души оформиха националния флаг от балони в Морската градина. Мероприятието бе заснето от парапланер. По този начин показахме любовта си към българската природа. По повод изтичащата заповед на кмета относно движението на коли в парка, на 26.1012. бе проведен пореден протест.

Ситуацията днес:

С поредна заповед, отменяща ограничителния достъп до МГ, на 08.11.2012 г. кметът на град Варна отново разреши достъп до парка за МПС: за достъп до имоти, ресторанти, таксиметрови автомобили, против съществуващия закон.

Отделно, няма информация Община Варна да е направила стъпки в посока изграждане или уреждане на паркоместа в близост до парка, дългосрочно, какъвто ангажимент бе поет лично от кмета на организирана тристранна среща-фарс в полза на бизнеса, намиращ се в Морската градина.

В допълнение, нито една политическа партия не заема позиция по въпроса, нито за движението на автомобили, нито за проверка на съществуващите имоти в паркова зона.

Въпреки гласуваното от Общинския съвет предложение на г-н Гуцанов м-т Салтанат да бъде предложена на Мин. на културата за паметник на архитектурното и ландшафтно изкуство, до този ден не е направена никаква стъпка в тази посока от Общ. съвет, а обещанието му остана висящо.

Изводите:

Де юре Варна разполага с парк, стигащ до Евксиноград, след гласуване на Общинския съвет. Де факто обаче на този етап варненци могат спокойно да се разхождат само в така наречената Историческа част на парка, защото в останалата има или изградени огради, или заграждения, поради строителни дейности, или, за съжаление, автомобилите са с приоритет. 2013 г. ще се окаже ключова не само за отделни лица, но и за партии, от чието име се отправят обещания към излезлите на улицата варненци и гости на града.

2012 бе годината на протестите. 2013 ще бъде годината на промените за Варна.