Коледни символи

Варна Лайф

24-12-2012, 15:35

Автор:

rpenkova

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледа по света

Рождество Христово е празник, посветен на християнската любов и братство

Коледната елха. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Постепенно украсите на елхата стават по-богати, коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.
Звездата на върха на елхата символизира звездата, изгряла над Витлеем, когато Иисус Христос се родил. Тя има значението на пътеводна зведа в нашия живот.
Извитата захарна пръчица е куката, гегата на пастирите, които първи огласили новината за раждането на Иисус Христос.
Коледният венец напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Иисус по време на неговото разпятие на кръста.
Камбанките свързваме с църквата и християнската религия. Църковните камбани канят вярващите да дойдат и да се поклонят в църквата.
Запалената свещ е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина и светлина, с любовта, страстта и надеждата.
Коледният чорап пък е свързан със Свети Никола, който оставял във вълнени чорапи на простора пари за зестрата на добри и красиви, но бедни момичета.

Не забравяйте, Рождество Христово е празник, посветен на християнската любов и братство.