Защитниците на пушачите в парламента не мирясват

Новините

30-12-2012, 11:36

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Независимият Кирил Гумнеров вкарва проектозакон срещу забраната

Забраната за пушене на закрито отново може да влезе в дневния ред на парламента, стана ясно от изказване на независимия депутат Кирил Гумнеров пред NВТ. "Вкарвам закон, който е срещу забраната за тютюнопушене, защото смятам, че когато тя беше внесена, не беше подплатена с реални факти", каза депутатът, цитиран от Агенция Standartnews

Според него тази забрана е дискриминационна. "Малкият бизнес в България умира, 20-30 хиляди души ще останат на борсата. И това са главно млади хора, защото в този бранш са заети главно младежи. Тук дори не говорим за бюджета, който ще бъде ощетен с поне 200-300 милиона. Ние предлагаме в данъчните закони да бъдат приети, след като падне забраната и се върне старото положение, да се пуши само и единствено в зали, които са обезопасени съгласно наредбата на Министерски съвет", коментира Гумнеров.

Той е "за" това  местата за пушачи да се облагат с четири пъти по-висок данък, отколкото е сегашният, а за местата за непушачи като бонус да бъде намален наполовина данъкът. "По този начин ние искаме да се даде един бонус на тези ресторантьори, на тези собственици на ресторанти и заведения, които тръгвайки по този път решат, че за тях е по-важно да имат повече места за непушачи. И последният аргумент – ние искаме целият акциз, който е включен в стойността на цигарите, да отива за здравеопазване”, каза още депутатът.

"Решението на парламента за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени помещения беше изключително мъдро. То беше в унисон с цялата световна линия за развитие на обществото и за грижата за неговото здраве", заяви пък доктор Гергана Гешанова от Коалиция без цигарен дим. Тя допълни, че това решение на парламента е в унисон с ангажиментите, които нашата страна е поела 2006 година, когато подписа Световната рамкова конвенция за контрол върху тютюнопушенето, което е един документ на Световната здравна организация.

„Ако отворите сайта на Националния статистически институт, ще видите, че за месец юни работните места са се увеличили с 11 000 души. Казват, че 30 000 евентуално може би щели да загубят работните си места. Все пак това са млади хора и ако случайно тази лоша прогноза се изпълни, те имат някакъв шанс да се реализират и в друг бранш. Факт е, че цигарите вредят на повече от 25 вида заболявания, които са едни от първите причини за смърт”, допълни доктор Гешанова.