Инвестирайте в злато

Новините

02-01-2013, 06:04

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В момента благородният метал се търгува на цени около 1650 долара за унция

Най-подходящо през 2013 г. ще бъде инвестирането в злато. Това става ясно от прогнозите на няколко родни анализатори на световните фондови и стокови пазари,цитирани от Standartnews. В момента благородният метал се търгува на цени около 1650 долара за унция. "Ако златото започне да поскъпва заедно с акциите и еврото, вероятно през годината ще достигне до 2000 долара", смята ръководителят на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Мнението му до известна степен подкрепя и Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в инвестиционния посредник "Карол". Според него златото ще продължи да е атрактивен инвестиционен инструмент, защото много играчи очакват продължение на дългосрочния възходящ тренд на цената на благородния метал. И през новата година той ще продължи да бъде инструмент за спекулации по борсите и те ще са основната причина за движението на котировките в която и да е посока. Това обаче може да означава, че за момента вече е започнала миграция на капиталите от инвестиции в златото към някои по-перспективни и печеливши фондови пазари, допълва анализаторът на "ЕЛАНА Трейдинг".

Решаваща обаче ще бъде ситуацията в първите месеци на тази година, смята колегата му от "Карол". "Стартът на търговията в началото на 2013 г. ще е определящ, защото в момента златото не се покачва въпреки апетита към риск на някои инвеститори и спада на долара", казва още Цачев. Не е изключено обаче точно началото на 2013 г. да доведе дори до известен спад на цената. Първите месеци на годината дори може да бъдат слаби за златото, смята Йордан Калоянчев. "И нищо чудно да видим нов тест на пазара на златото и нива непосредствено над 1500 долара за унция", казва още той.

Не толкова динамична 2013 г. ще бъде за петрола, смятат още анализаторите. И двамата предвиждат известно увеличение на цените, но то няма да бъде сериозно в никакъв случай. Според Цачев възстановяването в глобален мащаб ще доведе до известно покачване на котировките на сорта Брент, който е определящ и за българския пазар, до 110-120 долара за барел. "Възможно е да видим цени и над 115 долара през следващите месеци, подкрепя мнението му и Йордан Калоянчев. И двамата обаче категорично отричат възможността за нови върхове на цената на петрола като през 2008 г. Освен това за по-нататъшно поскъпване на черното злато като препятствие се явява и очакваният рекорден добив в САЩ, както и набиращият все по-голяма популярност шистов газ. Като цяло сортът Брент ще се търгува предимно на нива между 100 и 110 долара за барел, колкото е цената му и в момента, предвиждат анализаторите.

Игра с валутите може да донесе печалби

Атрактивни за инвеститорите през тази година може да бъдат и някои валути, които не са се утвърдили като водещи, смятат анализаторите. В момента новозеландският долар печели от намаляването на лихвите върху австралийския, който доскоро привличаше инвеститори именно заради високата си лихва, казва Йордан Калоянчев от "Карол". След понижението й, което вероятно ще продължи, той започва да губи атрактивността си. Заради тясно свързаните икономики на Австралия и Нова Зеландия обаче е възможно скоро инвеститорите да започнат да се отдръпват и от новозеландския долар, прогнозира Калоянчев. Потенциал да се превърнат в атрактивен инвестиционен инструмент за трейдърите обаче имат други валути на нововъзникващи икономики, смята Христо Владимиров от "Ти Би Ай Асет Мениджмънт". По-сериозно влошаване на световната икономика в даден момент обаче може да отдръпне инвестициите от тях и да ги насочи отново към американския долар с цел избягване на риска, допълва той. Потенциал за рязко поевтиняване има и при японската йена и това със сигурност ще подтикне спекулантите да използват възможностите, които им предоставят противоречивите новини от страната, казва шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев.

Политиците ще движат цените на акциите

"Най-вероятно и 2013 г. ще е подвластна на проблемите от миналата година - дълговата криза в Европа, забавянето на икономиката в световен мащаб. Политиците отново ще играят основната роля при движението на пазарите", коментира пред "Стандарт" ръководителят на отдел "Управление на портфейли" и инвестиционен консултант на "ДСК Управление на активи" Ясен Иванов. За международните фондови пазари тази година най-вероятно ще бъде волатилна и настроенията на инвеститорите ще се сменят бързо поради техните надежди и страхове. Вероятността да има силна реакция на изненадващи събития обаче не е голяма, смята шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. "Ясно е, че ще има консенсус по бюджета в САЩ, както и че Гърция и Испания няма да бъдат извадени от еврозоната. В такава среда акциите по принцип се представят добре", допълва той. Проблемите в тези икономики обаче ще продължат да оказват влияние на фондовите пазари дори и след края на 2013 г., а към нейния край просто ще се види до кой етап е стигнало изпълнението на плана за решаването на дълговите проблеми в Европа, тъй като това е дълъг процес, смята Ясен Иванов. По-сериозна надежда обаче има в американския пазар, където текущите стойности на индексите са близки до върховете, казва Йордан Калоянчев от "Карол". Но добавя, че за да бъдат подобрени те, борсите имат нужда от фундаментални фактори, каквито липсват. Малко по-голям оптимизъм има в мнението на Цветослав Цачев. Според него надеждите също са в щатските индекси, но прогнозата му е, че те все пак ще имат възможност да достигнат отново до върховите си исторически стойности, и то още през първите месеци на 2013 г.