Изнасяме вода в Африка

Новините

02-01-2013, 07:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт"

Африка може да се превърне в основен външен пазар за българската минерална вода. Наши производители вече водят преговори за продажба на бутилирана вода на Черния континент. От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки пък подготвят стратегия за развитие на сектора, съобщи председателят на браншовата организация Жана Величкова.

Според нея близостта на Африка, непрекъснатият недостиг, както и постоянният растеж на пазара на вода там са добри предпоставки за нашите компании. Трябва обаче да се уточни кои води са подходящи за износ в съответните държави заради разликите във вкуса, обясни тя. Пазарът на вода в Африка расте средно със 7-8% всяка година, каза още Величкова.

Други потенциални консуматори на наши минерални води са страните от Близкия изток. Тези пазари също се увеличават всяка година и са сравнително близки за нас, което е добре за крайната себестойност на продукта.

Пазарите на Азия като китайския например също са привлекателни за нашите производители. Там обаче можем да пробием не толкова с обикновена, колкото с различни функционални води, обясни Величкова. Това са напитки с добавени билки или плодове, които им придават малко по-различен вкус и допринасят за по-добрия тонус на тялото.

В момента износът на български води е между 1,5 и 2,5% от общото производство в различните години. Потенциалът на компаниите за производство и износ пък е неограничен, каза Величкова. Според нея обаче е важно да има и държавна подкрепа за сектора.