Удивителни небесни атракции тази нощ

Животът

03-01-2013, 06:33

Снимка:

© Yuichi Takasaka @ Flickr

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Метеорен дъжд: Квадрантиди

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Дъжд от звезди, които ще падат от небето по 200 на час

През тази нощ - на границата между 3 и 4 януари ще има дъжд от звезди, които ще падат от небето по 200 на час. Според астрономите ще наблюдаваме истински звездопад. Ще падат средно от 120 до 200 метеора на час.

Гледката ще е несравнима и изумителна - чудо на необятния космос. Прелитащите звезди тази нощ ще са пикът на Квадрантидите, като ще се движат със скорост приблизително около 40 км в секунда.

Астрономите твърдят за сп. "Обекти", че ще можем да видим средно по 80 метеора на час. Те се движат със средна скорост около 40 км в секунда. Тази бройка може да варира и от 60 до 200, като най-много падащи звезди ще видим след полунощ.

Астрономите допускат, че Квадрантидите може да са останки от астероида 2003 ЕН1 - същия, от който произхожда и потокът Геминиди. Предполага се, че астероидът е останка от разбила се комета, наблюдавана от китайски астрономи през 1490-1491 г.

Името на потока идва от съзвездието Квадрант - част от съзвездието Воловар, която обаче вече не се признава от астрономите като отделна единица.

За съжаление, тази нощ лунната светлина може да ни попречи да се насладим максимално на небесното шоу.

NASA обаче ще предава метеорния поток на живо, така че ако не ви се излиза на студа, винаги може да го гледате и онлайн в топлото кресло.

Годината наистина започва с удивителни небесни атракции.

През 2012 г. човечеството видя слънчево затъмнение, Супер Луна, наблюдавана от Земята и още ред други рядко срещани явления при придвижването на планетите.

Сега по-романтичните могат да се възползват от случая и да докажат на половинките си, че действително могат да им свалят звезди.

Не забравяйте, че за да ги видите, трябва да сте далече от всякакви светлини.

НА ЖИВО ОТ НАСА:


Stream videos at Ustream