20-годишен извади кръста от морето във Варна

ВИДЕО: 50 души се хвърлиха в ледените води, най-младият е на 16 години

20-годишният Александър Николов извади кръста от морето във Варна на Богоявление. Смелчакът  е студент в Икономическия университет в морския град. 

50 души се впуснаха в надпреварата за кръста на I буна, както повелява обичаят. Най-младият от тях е само на 16 години, а най-възрастният е ветеранът Васко Моржа - на 73 години. Само един от осмелилите се да се хвърлят в ледените води пострада - при скачането се ожулил по коляното, но веднага му беше оказана първа помощ. Много бяха младежите и децата, които целунаха кръста в ръцете на победителя Александър. Той самият участва за първи път и пожела на себе си и на всички здраве и късмет.

Минути по-късно митрополит Кирил хвърли кръста и във водите на морската гара в Аспарухово. Юнаците там бяха 22-ма, едно момче от Бургас, останалите от Аспарухово. Най-бърз и смел беше 16-годишният Георги Йосифов. Той също скача на Йордановден за първи път, но пък имаше огромна агитка от поддръжници. "Добре, че ги послушах и скочих, тъй като се двоумях до последно", каза накрая ученикът.

Вижте още:

Кротък (Богоявленски) репортаж от брега на Варна
от Мариан Желев 

ВИДЕОРЕПОРТАЖ