Варненските фирми не се трогнаха от призив да помогнат на Родилното

Мисия Варна

07-01-2013, 11:16

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За закупуване на жизненоважна апаратура са необходими още 6600 лева.

900 лева са набрани до момента по Коледната благотворителна акция, инициирана от Сдружението за равни права в здравеопазването, за МБАЛ "Св. Анна". Тя стартира в края на 2012-та година, като има за цел набирането на средства за закупуване на жизненоважна апаратура за нуждите на пациентите на отделенията по неонатология и Родилно - фетален монитор и три инфузионни помпи.
700 лева дари Българската траурна камара, а други 200 лева са дарение от фирма за комплексното почистване на сгради и помещения. Сдружението е изпратило десетки писма до водещи фирми във Варна с молба да помогнат на каузата. Сумата, която е нужна, е 3000 лева за един брой фетален монитор и по 1500 лева за един брой инфузионна помпа.
В МБАЛ "Св. Анна" се раждат годишно около 2000 - 2300 бебета, от които не малка част са недоносени, деца с вродени аномалии, сърдечни заболявания и други неврологични заболявания. Много често те се нуждаят от животоспасяващи процедури. Феталният монитор показва готово ли е бебето за раждане. Към настоящия момент лечебното заведение разполага само с един, и то морално остарял. Първото, което лекарите и акушерите правят, е да огледат добре ембриона с т.нар. фетален монитор. Чрез него се проследява и засича с максимална точност и честотата на контракциите, ако те вече са започнали - единият сензор следи пулса на бебето, а другият показва честотата и времетраенето на контракциите. Липсата на подобна апаратура може да доведе до ненавременни действия и тежки последици, както за майката, така и за бебето. Освен това към настоящия момент лечебното заведение разполага само с два броя инфузионни помпи, а нуждаещите се бебета са много повече. В инфузионната терапия често се налага използването на този апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене. Инфузионните помпи се използват за хранене на недоносени бебета и новородени с проблеми. 
Дарителската сметка е на закупуване на апаратура е на МБАЛ "Св. Анна" – Варна, Корпоративна търговска банка, BIC: KORPBGSF, IBAN:BG77 KORP 9220 1001 0694 01.