Жена стана хобит

Животът

08-01-2013, 18:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За да оцелее в гората, кандидат-хобитът си отглежда сама храната

58-годишната Ема Орбак живее в дом излязъл от роман на Толкин. От 13 години тя обитава къщичка под хълм в Уелс, която е досущ като сградите от фентъзи романа, пише 359.bg. Ема е кръстила дома си Тир Исбридол, което на уелски в буквален превод означава "земята на духовете". В горската къща няма никаква технология или електричество. Липсва дори течаща вода. Когато децата й идват на гости, Ема им забранява да взимат със себе си устройства като мобилни телефони или компютри.

Макар да живее като Билбо Бегинс от "Хобитът" на Толкин, жената отрасва в обикновено семейство и дори завършва образованието си в Оксфорд. През 1993 г. тя и съпругът й решават да се върнат към корените си и създават комуна, наречена "Brithdir Mawr" в планините край Нюпорт, Пемброукшир, където си строят жилища. Там все още не са се отказали от удобствата на съвременния свят.

В продължение на пет години те живеят спокойно, но след това местните власти ги дават на съд, защото двамата съпрузи и последователите им нямат разрешение да живеят на тази земя. Ема и съпругът й се развеждат и комуната се разделя на три. Ема взима трудното решение да изостави дома си и всичките му удобства  в навечерието на 2000 г.

За да оцелее в гората, кандидат-хобитът си отглежда сама храната. Подслонява и хора, които искат за кратко да си починат от динамиката на живота през 21 век, а в замяна те й помагат да си плаща данъците и й носят зърно. Дали Ема отглежда и пушилист досущ като хобите, обаче остава загадка.