Тимошенко обяви гражданско неподчинение в затвора

Бившата премиерка на Украйна се закани, че няма да ходи повече на делата си

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко започна "гражданско неподчинение", като отказа да се върне в болничната си стая като протест срещу режима на президента Виктор Янукович, съобщиха украинските власти.

Тимошенко, която заплаши вчера да не се върне повече в болничната си стая, "отиде в банята и прекара там нощта", съобщи пред журналисти Андри Лапински, заместник - директор на местния клон на затворническата служба в Харков, Източна Украйна, където тя излежава присъдата си.

Тимошенко, която през май миналата година беше прехвърлена от затвора в държавна клиника заради дискова херния, отказала да получи медицински грижи вчера следобед, съобщи главният лекар на болницата Михайло Афанасиев.

52-годишната опозиционерка заяви чрез адвоката си, че смята да започне гражданско неподчинение като протест срещу "украинофоба и клептократ" Виктор Янукович, когото обвинява, че е узурпирал властта в страната.

Тя съобщи, че вече няма да разговаря с прокурорите и съдия-следователите и ще откаже да отиде в съда за делото си.

"Вече няма да се подчинявам на никакво обискиране, ще се противопоставям на това физически. Вече няма да се връщам в стаята си, докато не бъдат махнати камерите за наблюдение", заяви Тимошенко в писмена декларация. През 2012 г. тя на два пъти обявяваше гладна стачка.

Бившата премиерка, която се намира в затвора от август 2011 г., беше осъдена два месеца по-късно на седем години затвор заради злоупотреба с власт. Тя е съдена и за данъчна измама и е свидетел по дело за убийство от 1986 г.