Получателят на кокаина остава в ареста, пратката - за 4,5 млн. лв.

Крими

10-01-2013, 16:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдивчанин поръчал джетове с кокаин, заловиха му ги

Получателят на кокаина е свързан с други престъпления за внос на скимиращи устройства, разследвани в Пловдив

47-годишният пловдивчанин Николай Симеонов, който е получател на двата джета пълни с кокаин, пристигнали на Пристанище Варна остава в ареста. Най-тежката мярка "задържане под стража" постанови Варненският окръжен съд. Обвиняемият е признал вината си и е оказал съдействие на разследващите, изтъкна защитата. Освен това бил с чисто съдебно минало. Симеонов имал и заболяване на сърцето. Съдът обаче прецени, че има голяма опасност обвиняемият да се укрие. 

Получателят на кокаина е свързан с други престъпления за внос на скимиращи устройства, разследвани в Пловдив, които обаче не са доказани. От разпит на свидетеля Милен Бонев в Пловдив е станало ясно, че съхранява скимиращи устройства скрити в конзола Плейстейшън 3 в дома си, които са на обвиняемия. Преди това Симеонов е бил в Тайланд. Има обаче разминавания между показанията на Бонев и Симеонов и тепърва ще се установява кой кого топи. Обвиняемият освен това придобива неработещи фирми и съдът прецени, че това може да е действие предхождащо други престъпления, макар и от различен характер. Като управител на фирми, често напускал страната. Когато Симеонов е освобождавал пратката с джетовете от варненската митница е платил 4,9 хил. лв. По думите му парите за митото е осигурил той. Стана ясно обаче, че заплата която получава обвиняемият няма как да му стигне за да осигури сумата. 

При разпита Симеонов е твърдял, че знае само за един килограм кокаин скрит в корпусите на джетовете, пристигнали в контейнер на Пристанище Варна. Съдът обаче намира, че обвиняемият е знаел за цялото количество дрога. 

Според експертна оценка стойността на пратката се оценява от 585 хил.  до 4,55 млн. лв. Не ясно за къде е било предназначено внушителното количество скъп бял прах и колко и дали въобще е трябвало да остане част от него за родния пазар. 

За престъплението, в което е обвинен Симеонов се предвижда присъда от 10 до 20 години затвор.