Светещ кръст ще пази Варна

Мисия Варна

10-01-2013, 19:01

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според проекта 15-метровият символ ще се издига на пътя за "Галата"

Светещ кръст да пази Варна, предлагат млади варненци. Идеята беше представена днес от общинския съветник Костадин Костадинов и зам.-кмета на райнон "Младост" Цончо Ганев. Двамата побързаха да уточнят, че инициативата не е политическа и няма нищо общо с ВМРО - партията на която те са членове. Проектът е на арх. Анелия Рениколова и арх. Марта Виденова. Техническата част е изработена от инж. Светослав Георгиев. И тримата са работили безвъзмездно.

15-метровият кръст да се извисява върху двуметров постамент, монтиран на панорамната площдка по пътя за Галата, предлагат авторите на идеята. Според тях от това място, символът ще се вижда от целия град, както и от преминаващите кораби.
По предварителни сметки за издигането на кръста ще са нужни около 35 хил. лв. приблизително. Според Костадинов няма проблем във финансирането да участват всички християнски общности в града. Ще се търси помощ и от едрия бизнес. Ако парите бъдат събрани докато бъдат готови всички разрешителни, новият варненски символ може да е готов през юни преди началото на активния туристически сезон.