Казахте ли "благодаря" ?

Животът

11-01-2013, 12:13

Снимка:

Reuters

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изказването на благодарност подобрява здравето на този, който благодари, но и на този, към когото е предназначена благодарността

Казахте ли вече „Благодаря”? Ако не сте, имате още време до края на деня. На 11 януари честваме международния ден на думата „Благодаря!“, а целта е да да си напомним голямото значение на добрите ни маниери във всекидневието ни, припомня Az-jenata.
Психолозите считат, че изказването на благодарност подобрява здравето както на този, който благодари, така и на този, към когото е предназначена благодарността. Обикновената дума има магически свойства – тя влияе положително на емоционалното ни състояние и на умствената ни дейност, дори произнесена машинално и формално.
Колкото по-често се сещаме да благодарим на съдбата, че ни е дала достатъчно, за да живеем здрави и щастливи, толкова повече добро се връща обратно при нас.
Всеки ден имаме поводи да кажем благодаря: за това, че сме се събудили; че времето е прекрасно; че имаме хубаво семейство или добра работа; че имаме храна, която да сложим на масата; че можем да разчитаме на шепа верни приятели; на родителите си, че са ни родили и отгледали; че сме прочели интересна книга, която ни е вдъхновила и т. н.
Китайците имат поговорка, която казва, че трябва да благодарим и на препятствията и кризите по пътя ни, защото преодолявайки ги, израстваме и се развиваме. Да не забравим да кажем благодаря за малкото зло, което може би ни се е случило вместо голямото. Да благодарим и на враговете си, ако можем.
Различните народи и религии благодарят по различни начини – с поклон, с допрени длани, които са приближени до слънчевия сплит или само с кимване на глава.
За да „заразим“ целия свят с положителната енергия на думата „Благодаря!“, на 11 януари всеки трябва да я произнесе 100 пъти.
Благодаря ви, че прочетохте написаното от мен!