Чудо! Махат бараките от Дупката! Дянков плаща!

Мисия Варна

12-01-2013, 16:41

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Портних за местния патриотизъм, за политиката, за Варна в сегашно и бъдеще време

Проектът за нова пешеходна зона на Варна влезе и в МРРБ

През следващата седмица ще започне събарянето на бараките, опасали Дупката в центъра на Варна, съобщи зам.-председателят на общинския съвет Иван Портних. Грозните и празни талашитени магазинчета са на територията, обхваната от проекта за нова пешеходна зона във Варна. 

Основна цел на проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" е пълната промяна на пешеходната зона: от Градската градина, площад "Независимост", бул. "Княз Борис I" и ул. "Русе", но само в няколкото квадратни метра около стълбите на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". За обновяването на "Главната" и площада със станалите пословични (вечно сменяни и вечно натрошени плочки) ще бъдат отпуснати 5 млн. лева по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда". 250 000 лева от тях ще трябва да осигури общинският бюджет.
При възможност за допълнително финансиране в проекта ще бъде включен и някой (или някои) от 10-те допълнителни обекта, оценени на по 500 000 лева всеки. Тук влизат Ларгото - бул. "Сливница" от ФК до "Севастопол", но разделено на 4 части; самата градинка "Севастопол", пл. "Митрополит Симеон" (пред Катедралата), ул. "Преслав" от "Княз Борис I" до "ул. Одесос" (на 2 части) и ул. "Сан Стефано" около Римските терми - на 2 части.

Разрешителното за строеж на новата зона беше издадено в последните дни на 2012-а след съгласуване с Министерството на културата заради многобройните архитектурни и археологически паметници в района. Предстои да бъде обявен конкурс за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Проектът вече входиран в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи още Портних.

Той уточни, че разходите за събарянето, обжалвано неколкократно от съсобственика на Дупката - пловдвиския бизнесмен Георги Гергов, ще бъде за сметка на държавния бюджет.

„Надявам се, че през 2013-а година тази язва в града ни ще бъде премахната и центърът на Варна ще бъде един модерен европейски център, както това се случи в София и Пловдив. В района на „дупката” има и археологически находки, които може да бъдат експонирани и мястото да добие съвсем различен вид. Благодарен съм на министъра на финансите Симеон Дянков: след разговор ми с него през миналата година той пое инициативата за разрешаването на този проблем и вече има конкретни действия в тази посока. Смятам, че в близките месеци ще се намери разрешение”, каза пред радио "Фокус" Иван Портних.