Летище Варна вдигна оборотите

Новините

15-01-2013, 14:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Увеличава се летищният трафик към Северното Черноморие

За първи път от 6 години насам е налице тенденция за нарастване на пътническия трафик на Северното Черноморие. През 2012 на Летище Варна е обслужило 1 221 468 пътници през 2012 г. Сравнено с предходната година има увеличение от 3,35 %. , съобщиха от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД

Летище Варна започна да оперира в края на месец февруари, след успешното приключване на изпълнението на големия инфраструктурен проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане на стойност 40 милиона лева. 

На челно място по брой обслужени пътници през 2012 година са гостите от Русия. Техният брой нарасна с 20 %, като достигна 343 674. Следват ги пътуващите от и до Германия  с ръст от 15%. Увеличение на трафика със 7% има и по вътрешни линии (София).

Трите най-предпочитани дестинации от и до летище Варна са Москва, София, Дюселдорф. Данните показват увеличение спрямо миналата година и на трите позиции.

Нови дестинации, които летището обслужва през миналата година са Перм (Русия) и Нант (Франция).

През 2012 летище Варна работи с 12 нови авиокомпании, които изпълняваха полети до различни направления в Германия, Русия, Словения, Франция, Швеция, Полша.