Бойко води министри на преговори за Дупката

Следващия петък премиерът ще пита и как Варна усвоява пари от еврофондове

Премиерът Бойко Борисов пристига с трима министри във Варна след 10 дни. Тема на посещението е пословичната Дупка в центъра на Варна, както и започващата реконструкция на пешеходната зона в града. Детайлите на визитата, насрочена за 25 януари, били уговорени днес при посещение в столицата на областния координатор на ГЕРБ Иван Портних.

Борисов ще бъде придружен от вицпремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който трябва да каже как ще бъде финансирано преминаването на Дупката от състояние на видна градска язва към музей под открито небе. В работната група е предвиден и министърът на културата Вежди Рашидов, който ще запознае всички участници в проекта с възможностите за разполагане на археологическа експозиция сред руините на античния Одесос, разкрити при разчистването на терена за някогашния варненски ЦУМ. Ще бъдат обсъдени също възможностите и нуждата от нови разкопки за разширяване на археологическия резерват.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще е тук като принципал на оперативната програма, по която ще бъде финансиран новия вид на пешеходния ринг в центъра на Варна. Проектът е в напреднала фаза, издадено е разрешителното за строеж, предстои избор на изпълнител.

Днес започна събарянето на бараките около Дупката, които също бяха собственост на "Търговски дом" АД - дружеството собственик на Дупката, разделено между Георги Гергов и Община Варна. Разчистването на терена от талашитените магазинчета е за сметка на държавния бюджет. То е част от новата визия на центъра на Варна.

Тема на посещението на премиера във Варна ще бъде и усвояването на пари по европроекти на Община Варна, научи още Varnautre.bg.