Все още има нерегистрирани жилища във Варна

Животът

23-01-2013, 09:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Броят на нерегистрираните в "Младост" е 78

Все още има нерегистрирани етажни собствености във Варна. Значително малко са тези сгради, за които все още не са подадени заявления, но такива все пак не липсват. Законът обаче не предвижда глоби за неизрядните управителни органи на съответните сгради, коментира Валентин Радев шеф на дирекция "Административно обслужване" към район "Одесос", цитиран от Дарик.


Регистрираните етажни собствености в това кметство са около 2500. Все още не са подадени заявления за близо 50, но половината от тях са в неясен от закона обсег дали до 3 самостоятелни обекта подлежат на регистрация, допълва Радев. Една част са и почти необитаеми, защото повечето от собствениците са извън страната. 


За да стимулират гражданите да изпълнят задълженията си, от кметството са предприели допълнителни мерки. През изминалата година са разлепяли уведомителни писма по всяка от сградите, които не са регистрирани, което е довело до 300 регистрации.


Без използването на подобни методи е район "Приморски" пък са подадени заявления за 2 132 етажни собствености. Тези, за които липсва са единици, коментира Анна Абрашева от администрацията в кметството, цитирана от Дарик.
Броят на нерегистрираните в "Младост" е 78. От тях 30 етажни собствености все още нямат акт 16, споделя кметът на района Христо Христов. Той допълва, че подадените заявления са 176. 


В Закона за етажна собствност са ясно упоменати и други задължения на домоуправителните съвети, освен регистрацията. Оказва се обаче, че често собствениците не са доволни от дейността му. Това показват оплакванията, които постъпват в районните кметства. Граждани се жалват за несъдействие на управата по въпроси, свързани с течове, както и за липсата на отчетност на събираните пари. Според Христо Христов се касае най-вече за неразбирателства на личностна основа.

 

Други оплаквания, които постъпват в районните кметства от граждани са заради домашни любимци, пишат от Дарик. В повечето случаи сигналите на варненци са свързани с лая на кучета, коментира Валентин Радев. Той че съветва в правилника за вътрешния ред да се уточнява, че този шум се смята заобезпокоителен. Законът разпорежда, че не трябва да се причинява безпокойство по-голямо от обичайното, но няма формулировка кое е обичайно и кое е необичайно.