Лечение на настинка и грип с алкохол - 7 рецепти с вино, водка и бира

Животът

24-01-2013, 06:14

Снимка:

© Reuters

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Безспорно най-мъжката рецепта е лечение с алкохол

При първите симптоми на настинка някои взимат хомеопатично лекарство, други правят разтривка на гърба и ходилата с ракия или свинска мас, а краката киснат в топла вода с морска сол. Рецепти всякакви, пише LudiMladi.bg. Но безспорно най-мъжката рецепта е лечение с алкохол. Оправдано ли е то?

При възпалено гърло не се препоръчва прием на алкохол, защото той допълнително дразни отеклата лигавица. Ако имате висока температура, също не се препоръчват вино и ракия вместо хапчета.

Алкохолът може да се използва само като профилктика на простудата или при първите сигнали. Добър ефект имат спиртно-билковите коктейли и след проведено лечение, когато сме спрели да пием лекарства, но организмът ни все още е слаб и изтощен.

„Големите пиячи” изтъкват в своя защита факта, че спиртните напитки играят роля на мощни дезинфектанти, като пречат на вирусите да влязат през гърлото, който се явява първият праг или вратата на организма. Въпреки това винаги трябва да имаме едно наум със спиртните напитки, защото от всекидневната профилактика до алкохолизмаграницата е тънка, а крачката е само една.

Вместо с алкохол може да правим всекидневна гаргара на гърлото със солен разтвор, или разтвор на лайка и евквалипт.

Лечебни алкохолни напитки по света и у нас.

1. Българите гонят настинката с греяно вино. За целта в тенджерка кипват червено вино, в което са прибавали нарязани на дребно плодове – обикновено круши и ябълки, плюс канела и захар. Пие се горещо като чай.
Друга българска рецепта и черен чай с коняк.

 

2. Французите лекуват настинка с греяно шампанско.

3. Молдовците – греян вермут с лъжичка мед – не цяла чаша – а сутрин, обед и вечер – по една чаена лъжичка.

4. Руснаците сипват в тенджера 100-200 г водка, смесват я с щипка смлян червен пипер. Получената смес стоплят на котлона, но без да завира. Пие се вечер, а след това се пъхате под топлите завивки. На сутринта няма да има и следа от простудата.

5. Германците подгряват бира и разчитат на „живите бактерии” да преборят настинката.

6. Англичаните загряват в тенджера бира с лимонов сок и с.л. карамфил.

7. Глитвайнът е типичната английска и немска напитка против простуда. В тенджера се изсипва сокът на един портокал, заедно с малко черен пипер, джинджифил, канела и карамфил. Загрява се на котлона. Прибавя се нарязан на парченца портокал, яълка, мед и вино и кипнете. Веднага, щом се появят първите мехурчета, тенджерата се маха от огъня.