Дупката няма да е паркинг на етажи

Сделка със собствениците ще има, убеден е финансовият министър

Визуализацията на бъдещата ремонтирана и модернизирана пешеходна зона хвърли в тревога варненци. Снимките с кадри от площад "Независимост" и бул. "Княз Борис I" бяха разлепени по оградата, обезопасяваща Дупката след махането на бараките. На тях се вижда реална снимка на сегашната обстановка като компютърно са добавени изображения на бъдещите подменени настилки и новите площади. Особено променен е районът около Дупката - с пейки, амфитеатрален изглед към разкопките долу и със зелена арка. На снимката обаче ясно се виждат коли, подредени на дъното на Дупката, която сега се ползва като паркинг. Изображението в тази си част е леко замъглено и създава илюзията за паркинг на няколко нива. Това обърква хората и те са убедени, че бетонно страшилище на етажи ще запълни градската язва. 

Истината е, че Дупката не е част от проекта, изобразен на снимките. Той ще бъде финансиран с 5 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие" и включва единствено булеварда и площад "Независимост". Снимката на Дупката с колите на дъното й са там само като част от сега съществуващия пейзаж.

Друг проект е на път да избави Варна от 30-годишния й позор. Вече няколко месеца правителството преговаря с притежателите на терени в Дупката, както и с мажоритарния собственик - пловдивския бизнесмен Георги Гергов. "Целта е откупуването на терена в Дупката, който се държи от две отделни групи", заяви министърът. Според него държавата ще отдели пари за обезщетение на собствениците на имоти, които граничат с Дупката. Дянков обаче отказа да назове сумата, която трябва да бъде платена за парцела. „Доказал съм като финансов министър, че съм стиснат, така че...", многозначително подхвърли той и побърза да добави: Колкото и пари да струва прехвърлянето на собствеността в Дупката, държавата ще ги даде.

Дянков допълни, че вече било договорено със собствениците премахването на трите шахти със стърчаща арматура в изкопа да започне още сега - преди финалната сделка за имота.

Държавата плаща и за премахването на бараките около ямата. В Министерството на културата пък вече се работело по проекта за новия вид на Дупката: тя трябва да стане музей под открито небе.