"Мерцедес" не играят за новите автобуси на Варна

Мисия Варна

29-01-2013, 14:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

"МАН" и "ЛАЗ" се борят в надрепварата за превоза на варненци

Десет оферти за доставка на новите автобуси на Варна са отворили тази сутрин в общинската фирма "Градски транспорт". Доставката е част от проекта за интегриран градски транспорт. Според него в града трябва да започнат да возят 70 нови автобуса, 50 от които дизелови, останалите на природен газ. 

До 15 март най-късно ще бъде обявен победителят в обществената поръчка, съобщи за Varnautre.bg изпълнителният директор на общинското дружество Веселин Михайлов. След този период ще се изчака 14-дневен законов срок за обжалване и доставката може да започне. 

В нея участват 8 производители на превозни средства от Европа, турската "Омнибус" и украинската "ЛАЗ". Сред европейските марки са полската "Соларис", италианската "Ивеко", и чешката "Сор". Германското участие в надпреварата е от страна на "МАН". "За мое огромно съжаление "Мерцедес" не участваха с оферта", призна Михайлов. 

Въпреки липсата на титана в производството на превозни средства, Михайлов е категоричен, че предстоящата доставка на новите автобуси по проекта за интегриран градски транспорт е най-значимото нещо, което се е случвало в общинското дружество.

Обществената поръчка е с прогнозна стойност 41,75 милиона лева без ДДС. Новите автобуси ще са оборудвани с рампи за инвалидни колички и вентилация. Пътническият салон ще е с интегрирано отопление и климатизация. Поръчката предвижда още доставка на допълнително оборудване, обучение на водачи и монтьори и гаранционно и следгаранционно обслужване.