"Тойота" изтегля 1,3 млн. автомобила с дефект във въздушните възглавници

Новините

31-01-2013, 10:46

Снимка:

БГНЕС/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Колите са произведени в периода 2003 - 2012 година

1,3 млн. автомобила "Тойота" ще бъдат изтеглени от пазарите в целия свят заради проблем с въздушните възглавници, съобщиха от японската компания. Откритият дефект може да бъде доста опасен, тъй като съществува риск въздушните възглавници да се активират по време на движение, без наличието на пътно-транспортно произшествие. Компания разполага с информация за най-малко 18 инцидента в САЩ с активирали се без повод еърбеци. В някои от тях водачите или пасажерите са получили леки травми. 

Производителят ще отзове и отремонтира за своя сметка около 907 хиляди коли от модел, който в Япония се продава под името "Волц", а извън страната е познат като "Корола" и "Корола матрикс". Колите са произведени в периода 2003 - 2012 г. Използваните в тях части в системата за въздушните възглавници ще бъдат заменени. Същото се отнася и за около 385 000 автомобила "Лексус IS", произведени в годините между 2006-а и 2012-та. 

Това не е първият случай, в който "Тойота" изтегля от пазара свои коли. През ноември миналата година компанията изтегли около 2,77 милиона автомобила, включително някои модели на хибрида "Приус" заради проблеми с кормилния механизъм и системата за изпомпване на вода. Мярката засегна общо девет модела, сред които и "Корола", и второто поколение на "Приус".