Безработицата във Варна - сан шанжман*

Животът

31-01-2013, 15:55

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки кризата поне с 1 процент повече са новите работни места

Няма промяна в нивата на безработица във Варна и областта в сравнение с миналия месец. Спрямо същия период преди година хората без работа са с 0.2% повече - 8.2% или общо 18 265. Това става ясно от справките, предоставени днес от Бюрото по труда. Средно през годината безработицата във Варненско е била 7,8%, а в самия град - 5,5%. 

През цялата 2012 г. работа с помощта на Бюрото по труда са намерили 14 163 души. Повечето от назначението обаче са приели работа под квалификацията си само и само да са на заплата.

Въпреки кризата поне с 1 процент повече работни места са открити през миналата година в сравнение с предходната, обясни началникът на Бюрото Пламен Начков.

Трайно незаетите варненци могат да разчитат на 103 работни места по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост“, които ще бъдат открити тази година в областта. Освен това за преодоляване на последствията от тежки зимни условия през януари, февруари и март са одобрени 243 места в аварийни дейности на 4-часов работен ден.


*сан шанжман - sans changement (фр.) - без промяна