"Куцото Ту" става ресторант на морето

Варна Лайф

02-02-2013, 08:31

Снимка:

cars.bg

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Веселин Марешки купи и стария правителствен ТУ-154

Бившият правителствен самолет Ту-154М, по-известен като “Куцото Ту”, ще бъде превърнат в ресторант или друга атракция за туристите на черноморския бряг. Това съобщил пред “Труд” лично фармацевтичният бос и политик Веселин Марешки. Неговата фирма “Варнафарм холдинг” ООД купи машината на търг от правителствения “Авиоотряд 28” на 12 декември миналата година за 395 500 щатски долара. Фирмата на Марешки беше единственият кандидат на поредния търг за самолета.

“Аз вече съм го забравил този проект. Той е нещо много дребно за нашия бизнес. Имаме си хора, които ще решат дали да бъде нарязан, за да бъде транспортиран, или ще пътува на собствен ход”, коментира Марешки.

Самолетът не е летял близо три години и е свален от регистрация в “Гражданска авиация”. Ако все пак литне, машината може да каца само в Русия, Азия и Африка, но не и в страни от ЕС, защото няма типово одобрение. Явно Марешки няма намерение да вдига самолета, защото не закупи резервните части, които се продаваха заедно с него. За това превозвачът на властта обяви нов търг, този път за частите.

Прозвището “куцото Ту” самолетът получи през януари 2008 г., когато при полет към Мексико с Георги Първанов и още 82-ма души на борда, колесникът не се отвори. Самолетът трябваше да кръжи часове във въздуха. Маневрата се наложи, за да се изразходи горивото преди аварийното кацане.

Последният Ту-154М на властта е в експлоатация от 1989 г. и на него не се е возил Тодор Живков. Въпреки навъртените години, машината е излетяла малко над 10 % от ресурса си. Ако бъде закаран във Варна, където живее Марешки, ще е вторият правителствен самолет там. Първият бе потопен за гмуркачи.

"Куцото Ту" е вторият самолет в авиопарка на варненския аптекар. Още през 2005 той си купи лиърджет на старо „само” за 4 милиона лева. Новият би му излязъл 20 милиона. Въпреки слуховете, богаташът отрича да е продал стария аероплан, който даваше под наем за бизнеспътувания.