Десислава Атанасова: В МЗ бонуси не са раздавани

Животът

03-02-2013, 11:42

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Министърката откри ново отделение в "Света Анна"

В здравното ведомство бонуси не са раздавани, всички икономисани средства са раздадени за увеличение на заплатите на работещите в спешните центрове, в държавните психиатрични болници и в кръвните центрове, каза здравната министърка Десислава Атанасова след като откри обновеното отделение по гастроентерология във варненската болница „Света Анна”. Тя  съобщи, че увеличението на заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната  е с над 32% . „Аз спазих своето обещание и считано от 1 януари 2013 година с още 16,6% са увеличени заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, не само във Варна. Вече увеличението за тях е с над 32% считано от 1 ноември 2012 година. Имаше действително проблеми във времето, имаше проблеми и с промяната на закона, което лиши работещите в кръвните центрове да взимат допълнително материално стимулиране. Решихме въпроса в момент на криза, когато съкращавахме капиталови разходи, вложихме ги в това хората да бъдат наистина добре възнаградени за труда си”, обясни министър Атанасова. Тя уточни, че в здравното ведомство бонуси не са раздавани, всички икономисани средства са раздадени за увеличение на заплати на работещите в спешните центрове, в държавните психиатрични болници и в кръвните центрове. Министър Атанасова каза още, че кръвният център във Варна има нов директор. Старият директор се е пенсионирал и това е наложило провеждането на конкурс.

Осигуряването на лекарства за пациентите с онкологични заболявания е ангажимент на ръководителите на лечебните заведения,  каза  още министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя уточни,че е имало известни проблеми с два лекарствени продукта, които вече са доставени в страната, единият продукт е в големи количества – над 24 000 дози. Другият продукт предстои да бъде доставен тази седмица. „Обществените поръчки се провеждат от самите лечебни заведения и те трябва да договарят ритмичните доставки. Министерството се намеси в този момент, защото следва да гарантира терапията на пациентите с онкологични заболявания”, обясни министър Атанасова.

В здравното ведомство оплаквания  за фонд „Ин витро”не са постъпвали, каза министърката в коментар на ситуацията във фонда. „Работим много добре и с обществения съвет към фонда за асистирана репродукция и с всички пациентски организация, които представляват пациентите с такива проблеми. Наистина, след като се наложи да бъде прехвърлена дейността от министерството към касата, може би в първия месец на годината имаше известно забавяне. Предстои подписването на договори между касата и лечебните заведения и относно сроковете няма забавяне. През 2012 година заради прехвърлянето на дейността заплатихме всички заповеди за осъществяване на асистирана репродукция, за да не усетят пациентите по никакъв начин прехвърлянето на дейността”, допълни министър Атанасова.