Фермери чакат Найденов на Златните заради протеста

Родното прозводство на свинско месо задоволява едва 30% от нуждите на пазара в България

Асоциацията на земеделските производители в България ще се включи в обявения протест на зърнопроизводителите. Това обяви при откриването на Националната среща на земеделските производители председателят на АЗПБ Христо Цветанов.

"Днес сутринта на заседание в курорта Златни пясъци управителният съвет реши да подкрепи действията на колегите си, планирани за дните от 18 до 22 февруари пред Министерски съвет в София. Три са основните причини за това решение", уточни Цветанов. "Първата е неспазеното обещание за изплащане на директните плащания за площ. В този решаващ за българското земеделие момент няма място за компромиси от наша страна", коментира той. Освен това, земеделските производители продължават да не могат да се възползват от намалената ставка на акциза за горивата. Третата причина е, че заради липса на указание от Държавен фонд Земеделие производителите на плодове и зеленчуци не могат да получават държавна помощ, въпреки че има отпуснати пари за това.

В събота участниците в националната среща очакват към тях да се присъеди министър Мирослав Найденов. След като разговаряме с него, Асоциацията на земеделските производители в България ще излезе с обща декларация за протестите, каза още Христо Цветанов.

"Позеленяване" на общата селскостопанска политика на ЕС очакват българските производители за новия програмен период. Това, според тях, ще постави нови изисквания към родното земеделие като поддръжка на екологосъобразени площи и повече неизползвани терени в стопанството като синори и 7% угар. "Ако бяхме приключили с комасацията, сега нито тези изисквания, нито все по-належащата заради промените в климата хидромелиорация щяха да са проблем", смята главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров. "Дадохме пътя, сега държавата трябва да каже ще помага или ще абдикира", категорични са производителите.

"Преди 20-ина години България е отглеждала 4 милиона свине, при влизането ни в ЕС през 2007 г. те са били 1 млн., а сега са едва 500 000 броя", каза председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. Според него родното производство задоволява едва 30% от нуждите на българския пазар. Така се оказва, че в повечето случаи слагаме на трапезата месо, което е пътувало дълго след като е било заклано. Целта на Асоциацията е до края на следващия програмен период (2020 г.) в България вече да се отглеждат 1 млн. свине. "В последните 5 години не сме получили нито лев помощ. В края на миналата година бяха отпуснати средства за стимулиране на хуманното отношение към животните в следващите 5 години, затова сме обнадеждени за развитието на отрасъла", каза още Папазов.