Само полицай може да иска лична карта, служител на кучкарника - не

"Научете си правата", зове Анатолий Тодоровский от сдружение "Право на живот по закон", който пусна обръщение до собствениците на кучета

"Ако докато си разхождате домашния любимец видите тази кола и служителите от звеното по контрол и регистрация ви поискат лична карта, не им я давайте. Само полицай има такова право. Трябва да си научите правата". Това казва в обръщение към варненци Анатолий Тодоровский от сдружение "Право на живот по закон". В клипа той "позира" до "Лада" с номер В 7297 СК паркирана в близост до приемника за безстопанствени кучета в Каменар. Младежът заявява, че именно с тази кола се движат служителите, които следят и контролират дали се спазва  общинската наредба. Те обаче нямат отличителни знаци, твърди Анатолий.

Според наредбата, собствениците на домашни животни са длъжни да ги декларират, ваксинират и разхождат кучетата с нашийник и повод, а едрите породи с тегло над 10 кг и агресивни кучета с намордник. При извеждането на разходка собствениците трябва да носят в себе си ветеринарно-медицинския паспорт, както и удостоверението за регистрация. Глоби в наредбата са предвидени и за хората, които хранят бездомни животни. Служителите на кучкарника обаче не няма право да иска личната карта и съответно да състави акт. Това може да направи само полицай.