"Токовият" бунт - 11 часа, пред Общината

Мисия Варна

10-02-2013, 09:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Носете си последните сметки от Енерго Про, призовават участниците

Близо 1800 варненци са потвърдили, че ще дойдат на протеста срещу двойно завишените сметки за ток. Демонстрацията е предвидена за днес, 10 февруари от 11 часа пред сградата на общината.

Офанзивата протича във Фейсбук страницата "Национален протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката". Организаторите обаче изрично бяха помолили, който няма намерение да ходи на протеста или не е сигурен, че ще може да присъства, да не натиска "Присъединяване". "За вас има бутон "Може би", посочват те.
"Кому са нужни прекупвачи на електроенергия, които да паразитират на гърба и на потребителите, и на производителите на електроенергия? Каква част от таксите, които те начисляват, наистина отиват за изграждане на алтернативни ВЕИ и каква част просто потъват в бездънния им джоб? Докога ще ни надписват сметките за ток и ще ни лъжат, че токът бил скъп заради "зелената" енергия? Токът е скъп, защото триглавият картел от енергийни дилъри е застанал по средата между източниците и потребителите", пишат организаторите. Те призовават: "ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН - вън от България!"

Исканията на протестиращите са:

Енергиен сектор:
1. Национализация на ЕРПтата
2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция
3. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.
4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица
5. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК
6. Конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план.
7. Преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 - Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание).

Топлинна енергия:
1. Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите
2. Уредите да отчитат в МВт/ч.
3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Някои от активистите на протеста призовават той да не е тих и мирен и предлагат всеки да носи сметката си за ток, която демонстративно да изгори. 

В неделя от 11 часа протести срещу енергийните дружества ще има из цялата страна. Особено колоритен е лозунгът на организаторите на протеста в Шумен: "Енерго Про иди си с добро!"