"Владиславово" събира подписка срещу опасни строежи

Мисия Варна

10-02-2013, 10:37

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Двете недовършени сгради в "Кайсиева градина" са сборища на наркомани

Акция срещу две недостроени, рушащи се и опасни сгради започнаха жителите на район "Владиславово". На сайта на местното кметство е публикуван призив към домоуправителите (председателите на етажните собственици) и до всички граждани да изтеглят формуляр за подписката и да осигурят подкрепата на колкото се може повече хора.

"Моля, всички граждани, желаещи изоставената и рушаща се вече 15 години сграда в центъра на Кайсиева градина, да се превърне в нещо смислено за нуждите на живущите в квартала, да си изтеглят приложението за подписка, да го разпечатат и да си направят труда да съберат подписи от близки, познати и съседи", е написано по повод едниния от строежите - до училище "Стоян Михайловски" в "Кайсиева градина".

Подписките трябва да бъдат предадени в район "Владиславово" до 28-ми февруари 2013 година. Целта на гражданската инициатива е чрез обществен натиска да се стигне до по-бързо решение на съда и сградата в центъра на "Кайсиева градина" на стане изцяло собственост на Община Варна. Тя е в груб строеж и от години е сборище на наркомани. Делата за собствеността й се водят от 15 години след смъртта Севдалин Стратиев - собственик на фирмата-строител "Бирс". За постройката има отстъпено право на строеж от Община Варна. Обезщетението, което фирма "Бирс" дължи на община Варна не е направено, защото след смъртта на собственика, обектът е замразен.

През 2008-а година кметът Кирил Йорданов обявиха, че двете недостроени сгради в квартал "Кайсиева градина" ще бъдат завършени с пари на Община Варна. Мотивът: обектите са разположени върху общински терени, а инвеститорите не са спазили крайните срокове за завършването им. Разрешенията за строеж са издадени от бившия кмет Христо Кирчев.

Незавършената сграда до пазара в квартала ще бъде преустроена в дом за деца и младежи с умствени увреждания. Инвеститор там е била шуменска фирма. Социално предназначение ще има и другият изоставен строеж, който се намира в близост до училище "Стоян Михайловски". От тогава до днес няма разивитие и по двата обекта.