Европейска федерация се застъпи за Майския хоров конкурс

Новините

11-02-2013, 11:47

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Жан-Пиер ван Аверме пише на Кирил Йорданов, след като чул ехото от дълбоката загриженост относно въпроса за субсидиите за международния конкурс

"Не знам доколко сте запознат с влиянието, което този първокласен фестивал на България, упражнява върху десетки хорове в цяла Европа. Конкурсът, чиято репутация се простира далеч отвъд границите на вашия град или дори на вашата страна, е добре известен сред нас с високо конкурентния си клас, сериозна организация и журита с високо качество", споделя генералният секретар на Европейската федерация на хоровете на Съюза в отворено писмо до кмета на Варна. Това се случва седмица след като на заседание на комисията по култура стана ясно, че от културния календар на Варна пада провежданият десетилетия наред майски хоров конкурс, който досега беше значително перо в общинския бюджет. Интересът към него намаля рязко при последните му издания и се стигна до там дори да няма варненски участници. За сметка на това през юни в Летния театър ще се проведе тридневен рокфест, решиха съветниците.
"Това е конкурс, който във висока степен служи на разбирателството между народите и хората. Тази традиция и тази култура категорично трябва да бъдат съхранени. Спомням си много добре основателя на фестивала, инициатор на фантастични, богато културни идеи, тогава, когато България все още не бе част от Европейския съюз. Ако сега вашият красив град не успее да съхрани безценното наследство, което този човек (проф.Марин Чонев) ви остави чрез почти легендарния Майски хоров конкурс, мисля, че няма да е достойно, особено за един град, който иска да бъде европейска столица на културата. Надявам се, едновременно с много хорове и хористи в цяла Европа, че вашата личност ще бъде в състояние да постави нещата така, че вашият град да продължи да кани качествени хорове, и като подкрепа на творческото развитие на собствените ви състави“, пише още Жан-Пиер ван Аверме - генерален секретар на Европейската федерация на хоровете на Съюза. Посочва още, че федерацията е готова да поиска, чрез връзките й с Комитета по култура на Европейския парламент, проучване дали този великолепен хоров конкурс може да получи безвъзмездни средства от ” Култура 2000”, възползвайки се примерно от програмите за побратимяване между градовете.