И учениците се събудиха, искат 46 лева стипендия за отличниците

Новините

19-02-2013, 12:50

Снимка:

mol-tat.ru

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Декларация от Съюз на учениците в България с искане стипендиите бъдат 15 % от минималната работна заплата събира подкрепа в интернет

Размерът на ученическите стипендии за отличен успех и социалните стипендии трябва да бъдат фиксирани на 15 % от минималната работна заплата за България. Това заявяват в декларация Съюз на учениците в България. На 13 февруари е пусната и онлайн петиция, която събира подписи в подкрепа на искането. До сега те са 198. 
"Отчитайки важността от стимулирането на учениците за качественото усвояване на учебния материал, наблюдавайки намаляването на нужните предпоставки за адекватен материален стимул, който наред с останалите видове стимули, да води до реално усъвършенстване на ученическите познания и умения, установявайки многогодишната липса на увеличение на ученическите стипендии и водени от искреното желание учениците да бъдем възприемани сериозно, заявяваме нашата позиция в подкрепа на повишаването на размера на ученическите стипендии", пишат учениците в декларацията. С постановление на Министерски съвет от 1 януари 2013 г. минималната месечна работна заплата за страната е 310 лв., тоест ако се изпълни желанието за 15%, стипендията трябва да бъде 46.50 лв.
Децата вярват, че след увеличението ще бъдат още по-мотивирани и целеустремени при усвояване на учебния материал, както и ще получат ясен знак, че българските образователни институции ценят своите най-важни участници в образователната система.
"Нека бъде подпомогната ученолюбивостта на младото поколение. 21 лева са подигравка с нас", коментират родители и ученици.