"Виница" с гробище като в Копенхаген

Животът

21-02-2013, 15:14

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Гробищният парк е терасовиден, а места за вечен покой ще са между дървета

Ново гробище "Север - 2" в квартал "Виница" във Варна откри общинска фирма "Обреди". Гробищният парк става факт, след изчерпването на гробните места в рамките на квартала и няколко години бюрократични процедури по създаването му. Новото гробище се намира в гористата местност до Гуменият завой и заема площ от 30 740 кв. м. Там ще се погребват покойници, предимно от квартал "Виница" и околните селищни образувания. 

Новият парк е различен от вече съществуващите във Варна, с карета, алеи и последователност в подреждането.Заради наличието на многогодишни дървесни видове и сериозната денивелация на терена гробището е терасовидно, а местата за вечен покой ще са между дървета. По подобен начин е устроено гробището в Копенхаген. В гробищен парк "Север – 2" ще се следват добрите практики от редица европейски страни, коментира шефът на "Обреди" Любчо Любчев. 

В новият парк за вечен покой са инвестирани и продължават да се инвестират повече от  240 000 лева, осигурени от общинския бюджет. В него ще има единични гробове и семейни гробници.  С откриването и започването на експлоатацията му ще се решат трайно проблемите на постоянно живеещите от "Пикадили Парк" до Златни пясъци и от местността Аладжа манастир до северния вход на град Варна. По този начин ще се облекчи и натоварването в Централните и гробищата и тези на Тополи.

Гробищен парк "Север – 2" е записан  в регистъра на Регионалната здравна инспекция и в него вече могат да се уреждат погребения.  Тези, на които се налага да търсят услугите на гробищната администрация могат да го направят на телефони: 052/ 500 785; 0878/ 555 090; 0878/287 378, уточниха от "Обреди".