Източват милиони от МБАЛ "Св.Марина", лишават 10 000 болни от лечение

Новините

22-02-2013, 14:40

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лекарите и целия медицински персонал се надява варненската общественост да подкрепи справедливите им искания и здравната каса да заплати в пълен обем реално извършената дейност в болницата

Здравната каса планира да източи над 9 000 000 лева от от МБАЛ "Св.Марина". Ако ръководството на болницата подпише предложените допълнителни споразумения за уреждане финансирането на лечебната дейност, съответно по клинични пътеки и клинични процедури, 
това би означавало то съзнателно да сключи неизгодна сделка, от която е пределно ясно, че ще произлезе значителна вреда за търговското дружество в размер на милиони левове. "Здравната каса лишава над 10 хиляди здравноосигурени български граждани да се лекуват в Универитетската болница“, коментират от пресцентъра на болницата.
На 20 февруари на ръководството са били представени проектите на допълнителните споразумения и е получено от РЗОК- Варна писмо, че трябва да се подпишат в еднодневен срок.
 От МБАЛ "Света Марина" заявяват, че не могат да ги подпишат, защото в споразуменията е посочен максимален брой извършвани дейности от лечебното заведение, което е недопустимо съгласно чл. 55, ал. 3, т. 5 от Закона за здравното осигуряване. "Съгласно тези споразумения РЗОК едностранно определя годишен прогнозен план за обем на дейност и стойност на разходите, разпределени по месеци и тримесечия, като изрично е посочено, че заплащането на извършената медицинска дейност ще става в рамките на така определените месечни и тримесечни обеми. Посочените в допълнителните споразумения обеми за МБАЛ "Света Марина" ЕАД са изключително ниски и още от сега е ясно, че те ще бъдат надхвърлени. Има определени клинични пътеки, при които лечебното заведение, с дейността си само през януари, е изпълнило определения обем за цялата 2013 г.", коментират още от ръководството на болницата. Лекарите и целия медицински персонал се надява варненската общественост да подкрепи справедливите им искания и за да се гарантира нормалното функциониране на лечебното заведение, здравната каса да заплати в пълен обем реално извършената дейност в болницата.