Спират тока на младо момиче - инвалид, няма пари да го плати

Мисия Варна

25-02-2013, 15:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Трябва да внесе 80 лв. до края на месеца

Момиче, с инвалидност първа група, може много скоро да остане на студено посред зима. 29-годишната Ганка Милева има 240 лв. ток. Все още не е платила сметката си, защото пари няма. Младото момиче се издържа сама, а освен това е студентка в Свищов. Всичките й пари за месеца се равняват на 260 лв. Това е пенсията на Ганка, с която издържа домакинството, плаща данъци си и ходи на изпити. Към момента момичето е в много затруднено положение. Миналата седмица не издържала на напрежението и написала писмо до Европейската комисия за живота, който води и сметките, които се налага да плаща.
От ноември миналата година Ганка е настанена в общинска гарсонера в кв. "Владиславово", след няколко годишно чакане. Отоплява само едната стая от апартамента и месечно плаща около 50 лв. Декемврийската сметка обаче е няколко пъти повече. Момичето пуснало молба до Енерго про за разсрочено плащане и компанията се съгласила. Условията обаче са Ганка да плати първата вноска, която се равнява на 80 лв, до 28 февруари. Ако парите не бъдат дадени, разсроченото плащане няма да се одобри и електричеството ще бъде изключено.

 

„Не съм изхабила толкова ток и въпреки това трябва да го платя, но те не влизат в положението ми. В момента нямам тези 80 лв, защото вземам пенсия на всяко седмо число от месеца. Просто нямам възможност да платя по-рано, а жената която ми се обади по-телефона, каза че разсроченото плащане отпада”, сподели пред ВарнаУтре момичето.
Ганка е с детска церебрална парализа. Този месец няма пари дори да отиде на изпити. „Живея единствено с пенсията си, правя икономии. Нека шефовете на Енерго про да дойдат и видят как един човек с увреждания може да плаща такива виски сметки”, жалва се потърпевшата. Освен проблеми с тока, Ганка има и проблеми със социалната политика, които също иска да сподели.

„Имам право по закон лицето, което съжителства с мен да ми стане личен асистент, защото съм първа група инвалид, но ми се отказва. Подадох молба до общинската служба, както и до министерството на труда и социалната политика. Имаше проверка и установиха, че пенсията ми от 260 лв.  била висока, тъй като в нея се включвали и 75 лв. чужда помощ. Това за двама било достатъчно. Не мога да ги разбера тези мотиви”, каза още момичето.