Прокуратурата влиза в Енерго про

Мисия Варна

27-02-2013, 11:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Прокурори и данъчни проверяват ЕРП-тата

Шефът на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров оглавява екип, който ще проверява Енерго-Про дали има нарушения. В екипа ще има и други прокурори, както и данъчни.

Проверяващи екипи влизат във всички ЕРП-та в страната. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Целта е да се види дали има нарушения в дружествата. Ако има, веднага ще бъдат предприети наказателни мерки, допълни Цацаров.

Екипите ще проверяват най-вече разходите за външни услуги на дружествата, как са направени, дали са действителни. Под обсега ще попаднат задължително и разходите по договорите за управление и контрол. В проверката съдействие ще окаже и ДАНС. Първите резултати трябва да са готови до 22 март.

Общо три екипа ще бъдат сформирани, по един за всяко ЕРП. Всеки един от тях ще се състои от петима прокурори и данъчни. Първият екип ще проверява ЧЕЗ. Той ще се ръководи от Роман Василев, шеф на прокуратурата в София. Вторият екип ще проверява ЕВН, начело на него ще застане Румен Попов, шеф на прокуратурата в Пловдив. Третият екип ще влезе в Енерго - про, начело на него е шефът на прокуратурата във Варна Владимир Чавдаров, както стана ясно.

Досега е направена проверка на ДКЕВР, каза още Цацаров. Тя е констатирала много нарушения. Основната забележка на прокуратурата към комисията е за бездействие. ДКЕВР е установила, че е имало много нарушения в отчитания период на сметките от ЕРП-тата, но не е предприела мерки, заяви Цацаров. Санкциите за това са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. 

Освен това Цацаров заяви, че има предложение и за икономическия министър в оставка Делян Добрев. Вчера той му е дал предложение за реализирането на промени по чл. 70 от Закона за енергетиката. Този текст дава парво да се налагат на енергийните предприятия допълнителни услуги за защита на обществото.

Дал съм предложение след консултации с ДКЕВР да се наложат на всички енергийни предприятия допълнителни задължения за намаляване на крайната цена на тока, каза Цацаров.