Варна се връща в социализма с изкуство

Варна Лайф

27-02-2013, 12:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Март ще ни изпрати в 70-те и 80-те години

Варненци и посетители на морската столица имат възможността да се върнат назад във времето до годините на социализма с помощта на изложба на плакати. Тя представя някои от най-силните постижения на българския театрален плакат от 70-те и 80-те години на миналия век, когато българската плакатна школа получава международно признание и се нарежда сред водещите в света. Колекцията включва 30 плаката на художниците Асен Старейшински, Людмил Чехларов, Димитър Тасев, Огнян Фунев, Димитър Трайчев и Ралица Станоева, подбрани от колекцията на Виртуалния музей на графичния дизайн от времето на социализма – СОЦМУЗ.

Това е втората изложба в рамките на проекта СОЦМУЗ, представящ различни области от българския графичен дизайн от времето на социализма. Изложбата ще бъде открита на  2 март в присъствието на двама от авторите на проекта Никола Михов и Валери Гюров.  На следващия ден художникът Димитър Трайчев лично ще разкаже на публиката за неволите и сполуките на българския театрален плакат.
Програма:

02 март (събота), 19:00 ч. - Откриване;

03 март (неделя), 17 ч. - "Неволи и сполуки на българския театрален плакат през третата четвърт на XX век" – лекция с водещ Димитър Трайчев

 Изложбата ще се проведе oт 2 до 31 март в Contemporary space, Варна, на ул. Марко Балабанов 23