Вълчи дол посрещна руските освободителни войни

Животът

02-03-2013, 05:57

Снимка:

община Вълчи дол

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Възстановката е първата, правена във Вълчи дол от 25 години насам

Възстановка на посрещането на руските освободителни войски в България в чест на 135-годишнината от Освобождението направиха във Вълчи дол.

Руските войски, водени от ген. Константин Николаевич Манзей, придружавани от хайдути и медицински сестри, минаха по улица "Трети март" и  бяха посрещнати с хляб и сол от събралото се множество, начело с Кмета, Даскала и Попа. Свещеникът благослови освободителите, към които бяха отправени приветствени слова от Кмета и Даскала. Възстановката продължи с поставянето на венец пред паметника на загиналите във войните – бе почетена паметта на геройски загиналите в името на Отечеството. Възстановката е първата, правена във Вълчи дол от 25 години насам. 

На площад "Христо Ботев" кметът на Община Вълчи дол, инж. Пенка Йорданова поздрави присъстващите и раздаде грамоти на всички, взели участие в мащабното мероприятие. Поздрав към присъстващите отправи и областният управител на Варна Коста Базитов: "Нека това вълнение, с което се пресъздаде посрещането на руските войни във Вълчи дол да бъде вълнение, което ни съпътства винаги, защото в трудни времена без порив, без желание, без устойчивост не може да постигнем успех".

Сред официалните гости бяха народният представител депутатът от ГЕРБ Емил Радев, областният управител на Варна, Коста Базитов, заместник-областният управител, Пламен Манушев, както и областният координатор на ГЕРБ – Варна Иван Портних.