Синдикати в "Градски транспорт": Кой ще отговаря за тежките финансови рани?

Новините

04-03-2013, 15:38

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ние предупреждавахме, че секретността на договора с "Транстриумф" ще ни изиграе лоша шега. Кой ще отговаря сега?

Синдикалните организации в "Градски транспорт" настояват за трезво обсъждане на незавидното състояние на дружеството. В писмо до Община Варна и общинския съвет заявяват, че искат и те да участват в това обсъждане. "Какво можем да кажем за кризата в "Градски транспорт"? Надяваме се, че остават назад в историята на фирмата ни опитите за тотално кадруване и управление от провалили се по-късно, така наречени партийни координатори, на които бе предоставяна неопределена власт задкулисно, и които мислеха само за лични облаги. А за тежките финансови рани нанесени от стария Съвет на директорите кой ще отговаря? Ние предупреждавахме, че секретността на договора с "Транстриумф" ще ни изиграе лоша шега. Кой ще отговаря сега? И двете страни, подписали договора доволно потриват ръце, очаквайки съдебно решение по секретна точка "6 а". Кой ще носи отговорност за това?", пишат синдикалните организации. 
Според тях особено важно ще бъде решението във връзка с избора на нова личност, която да води "Градски транспорт" в тази трудна обстановка. "Ние предупреждаваме, че следващо назначение на човек - изпълнител на поръчки и проводник на външни интереси, без ясни виждания за излизане от трудното положение и най-вероятно партийна кандидатура, ще бъде фатално за общинската фирма, чиято социална насоченост на дейността трябва да поддържа постоянно у всеки една огромна отговорност. На нас ни трябва действаща натура без оглед на партийна, а само на професионална същност на кандидата, запозната вече със състоянието на дружеството, който да представи оздравителна програма", пише още в писмото.
Според синдикалните структури на КНСБ, Подкрепа, СОТР и АДС, тази програма обезателно трябва да включва изкореняването на порочната практика по доставки на резервни части на завишени цени от "точните фирми". "Настояваме за конкурентно начало за избора на изпълнителен директор (прокурист) при пълно прозрачно поставяне на кандидатурите с участието на синдикатите. Приканваме ви да кажете "край" на всички задкулисни и тайни решения и договорки между двама-трима партийни дейци на тъмно и в ущърб на интересите на колектива на фирмата ни", призовават П.Николова (КНСБ), К.Николов (Подкрепа), Н.Ангелов (СОТР) и Т.Петрова (АДС).