Обсъждат темата за членството ни в Шенген

Мисия Варна

06-03-2013, 10:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ситуацията ни с Шенген се разглежда в Брюксел

Днес очакваме решение от Брюксел дали темата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде обсъждана на утрешния съвет на европейските министри на вътрешните работи. Дневнит ред на заседанието им ще бъде уточнен днес от Комитета на постоянните представители на страните-членки.

Прогнозите са, че темата или ще отпадне изцяло, или ще има само дискусии за следващите стъпки в процеса, вместо планираното политическо решение за поетапно отваряне на границите. Според дипломатически източници, след обявеното от германска страна намерение за вето, няма никакви изгледи решението за присъединяване на двете страни да бъде взето сега, и, в най-добрия случай, ще остане за есента.

Президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския Съвет.Европейските лидери ще очакват от Росен Плевнелиев само информация за последните събития и политическите перспективи пред България. Това увериха в навечерието на тази визита от ЕК, Европейският съвет и ЕП.

Разговорите с Жозе Барозу, Херман Ван Ромпой и Мартин Шулц са поискани от българска страна, като се очаква по време на тях отново да прозвучи препоръка България час по-скоро да има редовно правителство.

Преди тези срещи държавният глава ще бъде в ЕП, където ще бъде почетен приноса на страната ни за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Там ще бъде открита и документална изложба на образци от държавния ни архив, които илюстрират куража и солидарността на гражданското общество, църквата, съсловните организации и политиците у нас, които не са допуснали нито една депортация към нацистките лагери на смъртта.

Днес, 70 години по-късно ,от ЕП се очаква лично президентът на Израел Шимон Перес да отдаде дължимото на България като единствена европейска държава, успяла да спаси живота на всички евреи, живеещи на нейна територия.

Перес е на едноседмична обиколка в Европа по друг повод – за да лобира за включването на групировката Хизбула в списъка на терористичните организации.