Три бъбречни трансплантации ще правят лекарите в "Св. Марина"

Новините

15-03-2013, 06:37

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За последните 3 години в здравното заведение са извършени успешно 10 присаждания на бъбреци

Трима пациенти на хемодиализа ще получат шанс за нов живот чрез трансплантация на бъбрек от жив донор. Това съобщиха навръх Световния бъбречен ден - 14 март, от клиниката по диализа към университетската болница за активно лечение “Света Марина” във Варна,  пише в. "Труд".

За последните 3 години в здравното заведение са извършени успешно 10 присаждания на бъбреци, като донори са били все близки на болните.

142-ма пациенти обаче продължават да чакат ред за спасителна операция. Жизнените им функции се поддържат в най-големия у нас център по хемодиализа в “Св. Марина”.
По данни на специалистите там 12% от жените и 14% от мъжете имат хронични бъбречни заболявания, като рискови групи са диабетиците, хипертониците и затлъстелите. Най-опасна е острата бъбречна недостатъчност, при която смъртността е 45%. Причината за появата на това заболяване обаче е неясна при около 20 на сто от пациентите. В останалите случаи болестта може да бъде предизвикана от изгаряния, хеморагичен шок, сепсис, отравяне с пестициди или инфаркт.

“Лекуваме и пациенти, чиито бъбреци са отказали заради много ниско кръвно или след като са приемали силни антибиотици или противовъзпалителни лекарства”, предупреди д-р Светла Стайкова от клиниката по диализа. В чест на Световния бъбречен ден тя и колегите преглеждаха безплатно хора с оплаквания.