Един обжалва оставката на кмета

Мисия Варна

19-03-2013, 10:53

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Съдът ще реши допустима ли е жалбата и ще бъде ли гледана по същество

Един варненец е подал жалба срещу оставката на кмета Кирил Йорданов, научи varna.utre.bg.

Очаква се днес да стане ясно дали жалбата е допустима - има ли право избирателят на подобен протест. Според юристи той няма как да докаже, че е заинтересовано лице, понесло щети от ненавременното прекратяване. Въпреки това жалбоподателят твърди, че той е ощетен, защото с оставката е подменен вотът му.

"Той няма как да докаже, че е гласувал за Йорданов", контрират юристи. Според други обаче не е нужно той да доказва това тъй като неговата теза би могла да е: Харесвам управлението на Кирил Йорданов и смятам, че той трябва да остане на поста си. Оставката е личен акт на Кирил Йорданов и гражданинът не може да възразява срещу желанието му да се оттегли, е другият мотив против допустимостта на жалбата.  Очаква се и група избиратели да обжалват в Административния съд евентуалното решение на ОИК за оставката, което се чака днес. За това от няколко дни вървяла организация сред спортните клубове и НПО-тата, разгърнали широка кампания за подкрепа в дните на протестите срещу кмета.

Ако съдът определи жалбите като допустими, тя ще бъде гледана по същество на съдебно заседание. Това спира процедурата по оставката на кмета и я проточва за неизвестен срок във времето.

В същото време изтича срокът, в който Кирил Йорданов сам може да възрази писмено срещу започналата на 6 март процедура по прекратяване на мандата му. Затова за 15 часа днес е насрочено заседание Общинската избирателна комисия. Именно тя трябва да оповести прекратяването на правомощията на кмета в оставка.

Ако днес има такова решение, в 7-дневен срок за него трябва да научи Централната избирателна комисия. След още 7 дни за това трябва да бъде уведомен президентът. Той от своя страна има 14 дни да измисли дата за предсрочни кметски избори. Така най-късно на 16 април трябва да знаем кога ще е новият вот за поста на Кирил Йорданов. На практика най-ранната възможна дата за него е в средата на юни - президентът трябва да избере дата, която да е поне 50 дни след обявяването. 

Днес ОИК ще разгледа и оставките на трите общински съветнички от партия Либерален алианс. Според лидера им те ще бъдат последвани от откази да влязат в местния парламент и на останалите в листата от есента на 2011-а.