Усмихнете се - днес е Международният ден на щастието

Животът

20-03-2013, 09:32

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Технически университет - Варна се превръща в Happy univesity

Какво е всъщност щастието? За един е материално състояние, за друг любов, за трети здраве за него и за близките му, а за четвърти всичко това, че и още. От стотици години насам хората спорят дали има или няма пълно щастие. Необходимо ли е да си удовлетворен от всичко, за да си истински щастлив или е достатъчно като погледнеш навън да се усмихнеш широко. Дали щастието е индивидуално чувство или може да бъде провокирано от чужди постъпки и дори от чуждо щастие. Тези въпроси и днес се задават и се правят множество проучвания в областта. Няма как да се даде конкретен и един единствен отговор, защото щастието за всеки е нещо различно измеримо. 

Някои казват, че щастието е въпрос на гледна точка. Може и да е така, защото като се замислим, колкото повече наблягаме и се вторачваме в "грозното" в живота, то толкова по-нещастни сме. И обратното, колкото повече се усмихваме, радваме се на чуждите успехи, ние се изпълваме с чувство на баланс, хармония и щастие. 

Щастието е във всичко и ние можем да го получим от всичко и всеки, въпросът е да го приемем, а да не бягаме от него. Можем да "раздаваме" усмивки. По този начин ще се чувстваме добре, а и ще заразяваме околните с позитивното си настроение, което е ключът към истинското щастие. Единственото, което трябва да направим, за да бъдем щастливи, е да бъдем щастливи.

В посланието си по случай Международния ден на щастието генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е "в основата на човешките желания", но изразява съжаление, че "базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност".
"Призовавам всички да засилват привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и отново да заявят ангажимента си да помагат на другите.


Състраданието способства за щастието и може да построи бъдещето, което желаем", се казва в посланието на Мун.
Резолюцията, провъзгласяваща 20 март за Международен ден на щастието, бе приета през лятото на миналата година от Общото събрание на ООН.
Незадължаващата резолюция предлага на държавите членки и на международната организация да отбележат празника по подобаващ начин.
Първото мероприятие в централата на ООН в Ню Йорк по случай Деня на щастието ще бъде премиерата на аудиокнигата на известния индийски духовен наставник Шри Чинмоя, озаглавена "Съкровищата на щастието".

Техническият университет във Варна също отбелязва Международния ден на щастието. За една седмица ТУ-Варна ще се превърне в Happy univercity. Студенти ще раздават прегръдки на свои колеги, ще подаряват позитивни мисли и изненади и ще зареждат с цветно настроение дори и преподавателите. Седмицата ще завърши на 27 март безплатната прожекция на филма "Happy" от 17:30 часа.