“Истински истории“ разказва за най-големия карнавал в САЩ

Варна Лайф

22-03-2013, 15:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Фото-изложба и документален филм за “Марди Гра” ще бъдат представени в галерия “Графит”

С фото-историята на най-големия карнавал в САЩ “Марди Гра” чрез документален филм и изложба ще могат да се запознаят варненци. Началото е в неделя от 17 часа в галерия "Графит". В 19.30 часа в клуб "Цунами" ще има и концерт на The Paulin Brothers Bras Band, а входът е свободен. Автентичната нюорлеанска брас формация има турне в пет български града – единият, от които е Варна.
Проектът “Истински истории“ на фотографа Блага Димитрова разказва фото-историята на фестивала “Марди Гра” в Ню Орлиънс. Mardi Gras означава “изобилен вторник”. Това е традиционен християнски празник, който се празнува в много държави в Европа, Бразилия и САЩ и отбелязва последния ден преди великденските пости, в който се яде богата, обилна и тлъста храна.

От повече от век този ден се отбелязва с пъстър фестивал в много страни по света, който е най-голям и зрелищен в родния град на джаза Ню Орлиънс. За него жителите му се готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник, точно 46 дни преди Великден, като през 2013 г. се пада на 12 февруари. Улиците на столицата на американския щат Луизиана се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове на събитието – пурпурно, което означава справедливост, зелено, което носи послание за вяра, и златно, което е символ на сила. 
Джаз се лее от всеки ъгъл на града, а по улиците минават пъстри платформи, от които хора хвърлят разноцветни огърлици, с каквито са окичени от глава до пети всички. Други характерни обичаи са подготовката на изобилие от вкусни кейкове, традиционни индиански паради и много вълнуващи забавления за деца и възрастни.
Проектът “Истински истории от Марди Гра“, който включва документален филм, фото изложба и турне на автентичната американска брас банда е част от дългогодишната инициатива “Без граници“ на младата българска фотографка Блага Димитрова, посветен на живота и творчеството на различни музиканти по света. Блага черпи вдъхновение от класическата и джаз музика и започва да работи по темата от 2010 г., като представя концерти и фото портрети на български джаз музиканти, които живеят и работят по целия свят.