Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Животът

24-03-2013, 11:05

Снимка:

Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Броят на туберкулозно болните е намалял

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но е възможно да порази и други органи. Причинява се от туберкулозни бактерии с изключителна устойчивост и повсеместно разпространение във външната среда.

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва с различни инициативи в цялата страна. През тази година денят се провежда под мотото: "Призвани сме да победим туберкулозата - за нас и нашите деца!". По повод Световния ден за борба с туберкулозата в много лечебни заведения в страната започват проявите по повод "Дните на Отворените врати".

През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Данните показват, че по време на проведените през 2009, 2010, 2011 и 2012 г. дни на "Отворените врати" са прегледани общо 41 175 лица. Открити са общо 692 лица с туберкулоза и 2 199 лица с латентна туберкулозна инфекция. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.

През тази година мобилни екипи ще извършват скринингови прегледи за риск от туберкулоза в три села от Област Бургас - Гълъбец, Кошарица и Равда. Мобилни екипи ще посетят и гр. Златарица и с. Петко Каравелово в Област Велико Търново. За отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата са предвидени и лекции в няколко училища в страната.

През 2012-а година броят на болните от туберкулоза у нас е намалял със 126 души, сравнено с 2011-а. Разделени по пол новооткритите случаи за 2012г. са: 76 мъже и 33 жени. 

Световният ден за борба с туберкулозата от 1996 година с решение на Световната здравна организация. 
На тази дата, преди 131 години Робърт Кох открива туберкулозния бактерий, наречен на негово име - бактерий на Кох. За това откритие през 1905 г. той получава Нобелова награда за физиология и медицина.