Бизнесмен в ареста заради над 1 000 000 лева укрити данъци

Новините

26-03-2013, 14:07

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Разследваният е бил представител на „Силвър лейк” ЕООД Шумен

Разследваният за данъчни престъпления Пламен Атанасов, причинили щети на държавата за повече от 1 000 000 лева ще остане в шуменския арест. Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Шумен от миналата седмица, с което 38 годишният обвиняем е първоначално задържан под стража.

Според разследващите престъпната дейност е продължила от 1998 до 2002 година. През този период, като представител на "Силвър лейк" ЕООД Шумен, за да осуети установяването на данъчни задължения, Атанасов използвал документи с невярно съдържание и така избегнал плащането на данъци в особено големи размери. Фирмата търгувала с резервни части, машини и материали. Данъчните задължения на "Силвър лейк" произтичат от сделки по фактури с фирми от цялата страна. Укритите данъци били в размер 1 208 646 лв.

Първоначално Атанасов е бил разпитван като свидетел и едва през март 2008 година е привлечен като обвиняем. Преди 2 години той напуснал България и се установил със семейството си в Германия, без да уведоми властите за промяната на местоживеене. След като общо държавното издирване не постигнало резултат, с ЕЗА българските власти открили Пламен в Германия. Именно оттам той беше екстрадиран в началото на март тази година.
И този съд цени факта, че Пламен е напуснал страната, установил се е да живее в друга държава и въпреки, че вече е знаел за разследването спрямо него не е посочил на властите новия си адрес.