Закуската определя деня ни

Животът

27-03-2013, 12:10

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Добра закуска - добър старт на деня

Закуската е единствената част от дневния ни прием на храна, която не трябва да пропускаме. Нещо повече, именно в първото си хранене за деня може да си позволим да си "похапнем", не да се тъпчем, но да консумираме продукти, които при един обяд например биха ни подарили някое-друго килце. Освен това, ако не приемем някои важни за организма ни вещества на закуска, след няма и час ще сме гладни.

Много хора пропускат закуската, защото след това се чувстват много по-гладни. Истината е, че не се чувстваме сити след закуска, защото не подбираме храната си внимателно. Закуската ни задължително трябва да съдържа достатъчно протеини. Една отговаряща на това изискване закуска е твърдо сварено яйце и 100% пълнозърнест хляб. 

Ядките също са добър източник на протеини. Фибрите също са важна част от сутрешното ни меню. Тук много зърнени закуски отпадат. Колкото повече захар съдържа зърнената закуска, толкова по-бързо се усвоява и толкова по-гладни ще бъдете. От друга страна, достатъчното количество фибри може да ви накара да се чувствате сити по-дълго време. Това, което задължително трябва да спазвате при съставянето на сутрешното ви меню, е, че то винаги трябва да съдържа повече фибри, отколкото захар. За повече фибри в закуската добавете ленени семена. Мит е, че на закуска е хубаво да хапваме само плод. 

Храната без мазнини може да ви накара да огладнеете за по-малко от час. Едно кисело мляко с 2% масленост плюс ядки е чудесна комбинация за нужния прием мазнини, полезни и необходими за организма ни. Разбира се, пресните плодовете на закуска са задължителни, за да ни заредят с тонус.

Колкото по-рано закусим, толкова повече сили ще има тялото ни. Най-подходящо е да закусим малко след като се събудим. Доброто начало вещае ползотворен и успешен ден, а какъв по-добър старт от една богата закуска.