В болница "Света Марина" пускат първия циклотронен комплекс

Мисия Варна

29-03-2013, 09:12

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Здравният министър идва и за тържеството на Военна болница

Варненската военна болница отбелязва днес 64-та си годишнина  в присъствието на здравния министър от служебното правителство проф. д-р Николай Петров.  Тържеството ще е в зала „Пленарна” на Община Варна.

Утре в 10 ч. в Университетска болница „Св.Марина” министърът  ще даде старта и официалното пускане в експлоатация на първия в България циклотронен комплекс, съобщиха от здравното ведомство. По-късно проф. Петров ще има работна среща с директори на лечебни заведения от града и областта в залата на болница „Св.Марина“.

Циклотронът, който е не само уникален комплекс страната ни, но е и едва вторият подобен в Европа, ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография - ПЕТ-скенер. С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на тумори. Той позволява производството на индивидуални дози за диагностика. Изотопите за изследванията досега бяха внасяни всяка седмица със самолет от Австрия и Унгария.

Родното производство на изотопи носи предимства в две насоки- ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а и ще донесе икономически ефект, като ще намали значително разходите за диагностичните изследвания. Стойността на циклотронната апаратура, която е от най-висок клас, е 5 млн. лв.  Средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение.